Читај ми!

Ракетни напад на Алеп, 12 погинулих

Најмање 12 особа погинуло у три експлозије у сиријском граду Алепу а многе породице су закопане у рушевинама кућа. Опозициона Национална коалиција одлучила да формира владу у ослобођеним областима. Међународни изасланик Лахдар Брахими оценио јучерашњи бомбашки напад као ратни злочин у коме су погинуле стотине људи.

У три експлозије у граду Алепу погинуло је најмање 12 особа, изјавио је представних антирежимске Сиријске организације за људска права са седиштем у Великој Британији Рами Абдулрахмен.

Британска новинска агенција наводи и изјаву извесног сиријског активисте Бара ал-Јусефа који је рекао да су ракете погодиле две четврти на истоку Алепа, усмртивши најмање 12 особа и затрпавајући многе породице у рушевинама њихових кућа.

"Ово је неописиво, породице су затрпане у рушевинама", рекао је Ал-Јусеф након што је посетио то место.

Ројтерс наводи и да су поједини активисти поставили на интернет видео-снимке на којима се види једна зграда у пламену и људи који износе рањене до аутомобила како би их превезли до болнице.

Британска агенција подсећа да су у уторак активисти саопштили да је најмање 20 људи погинуло када је једна велика ракета погодила четврт Алепа, Џабал Бадро, коју држе побуњеници.

Опозиција формира владу у "ослобођеним областима"

Сиријска опозициона Национална коалиција одлучила је да оформи владу у областима државе коју су "ослободили" побуњеници и почетком марта ће се састати да би изабрала премијера, рекао је портпарол Валид ел Бони.

"Договорили смо се да оформимо владу у ослобођеним областима", рекао је Валид ал-Бони после састанка у Каиру, пренео је АФП.

Према његовим речима, опозиција ће се састати 2. марта да одлучи о саставу планиране владе и изабере шефа владе. Место састанка је Истанбул.

Бони је рекао да се нада да ће побуњеничка влада имати седиште у Сирији.

Сиријска опозициона група заседа у Каиру и разговара о многим питањима. Међу најважнијим је и предлог шефа Коалиције, Ахмеда Моаза ел Хатиба да се започну преговори с члановим режима који нису окрварили руке у сиријском сукобу.

Брахими осуђује јучерашњи напад

Међународни изасланик за Сирију Лахдар Брахими изјавио је да је разарајући бомбашки напад у сиријској престоници Дамаску почињен у четвртак ратни злочин у коме је погинуло око сто људи.

Биланс жртава који је дао Брахими много је већи од броја 61 који су саопштили сиријски активисти када је бомбаш самоубица извео напад у близини седишта владајуће партије Баас.

Брахими је рекао да "најоштрије осуђује дивљачку и ужасну експлозију у Дамаску јуче, која је за последицу имала смрт око 100 људи и повређивање 250 цивила.

"Ништа не може да оправда такве ужасне акције које су, према међународном закону, ратни злочин", навео је у саопштењу изасланик Уједињених нација и Арапске лиге за Сирију.

Брахими је прошлог месеца тражио од Савета безбедности УН да спроведе једну независну међународну истрагу таквих злочина у Сирији. Јучерашње нападе у Дамаску осудили су и сиријски режим и опозиција, али и САД, Русија и УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару