Читај ми!

Кучма умешан у брутално убиство новинара?

Сакупљени докази за умешаност бившег председника Украјине Леонида Кучме у брутално убиство новинара Георгија Гонгадзе. Новинар отет у септембру 2000. године, а његово тело пронађено неколико месеци касније.

Заменик главног тужиоца државног тужилаштва Украјине Ренат Кузмин изјавио је да је његова канцеларија сакупила доказе за умешаност бившег председника Леонида Кучме у брутално убиство новинара у септембру 2000. године.

Новинар Георгиј Гонгадзе отет је у септембру 2000. године, а његово обезглављено тело пронађено је у шуми неколико месеци касније.

Некадашњи Кучмин телохранитељ је тада објавио тајне снимке на којима се чује глас који личи на Кучмин како кује заверу против Гонгадзеа, подсећа АП.

Кузмин је рекао руском радију Ехо Москве да његова канцеларија има "довољно доказа" да докаже Кучмину умешаност у тај злочин.

Кучма је још раније био оптужен у вези са убиством Гонгадзеа, међутим суд је затворио случај 2011. године. До сада је неколико полицајаца осуђено за извршење убиства.

Почетком године, генерал полиције Алексеј Пукач осуђен је у Кијеву на доживотну робију због тога што је заједно са својим сарадницима 15. марта 2000. године угушио опозиционог новинара Георгија Гонгадзеа, који је често критиковао тадашњег председника државе Леонида Кучму и целокупну власт.

Пукач није негирао да је убио новинара, али се бранио тиме да је то учинио у интересу државе и власти, јер је против њих писао Гонгадзе.

Наредбу да ликвидира непослушног новинара генералу Пукачу је наводно дао тадашњи министар унутрашњих послова Јуриј Кравченко, који је после "наранџасте револуције" извршио самоубиство у близини Кијева.

Пукачеви сарадници који су учествовали у ликвидацији новинара, официри полиције Валериј Костенко, Николај Протасов и Александар Попович су још 2008. године осуђени на затворске казне од 13 година.

Леонид Кучма се стално бранио речима да нема везе са тим убиством, међутим, опозиција је упорно тврдила да је заправо његова намера била да се ућутка неподобни новинар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару