Читај ми!

Метро угрожава Колосеум

Римском Колосеуму, у коме су организоване борбе гладијатора и јавна погубљења, прети урушавање. Уколико власт одобри градњу метро станице у његовој близини, постоји опасност да ће темељи ове грађевине попустити.

Једна од најпознатијих грађевина света римски Колосеум могла би да се уруши уколико власти не одустану од идеје да у његовој непосредној близини изграде станицу метроа, саопштило је Удружење за заштиту културног наслеђа Наша Италија.

Грађевина из првог века, у којој су организоване борбе гладијатора и јавна погубљења, једна је од најпопуларнијих туристичких дестинација света и Колосеум годишње обиђе више од пет милиона људи.

"Колосеум је озбиљно угрожен. У овом тренутку нико не може да гарантује да темељи те монументалне грађевине неће попустити због обимних ископавања на неколико десетина метара даље", наводи се у саопштењу.

Председник удружења, бивши министар у Влади Италије и бивши комесар Европске уније, Карло Рипа ди Мена истиче да ће удружење тражити судску забрану радова на изградњи станице метроа, уколико то не уради начелник Националног археолошког завода за заштиту споменика у Риму.

"Не можемо да ћутимо о овоме", каже председник удружења.

У непосредној близини Колосеума требало би да се ископа тунел дубине 50 метара, како би се проширила постојећа станица метроа на садашњој линији Б, тако да би могли да је користе и путници са линије Ц.

Радови би коштали неколико милијарди евра, а трајали би до 2020. године.

Италија Ностра се залаже за изградњу неколико пута мање и вишеструко јефтиније станице метроа, која не би угрозила темељен Колосеума, али је та инцијатива одбачена захваљујући лобирању моћних грађевинских компанија које се надмећу за лукративне тендере за изградњу Ц линије метроа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару