Трка за Свету столицу

Централно питање откако је папа Бенедикт Шеснаести најавио да се повлачи са Свете столице јесте ко ће бити нови поглавар Католичке цркве. Познаваоци ватиканских прилика сматрају да највише изгледа за наследника имају кардинали из Европе, а јаки кандидати долазе и из Латинске Америке и Африке.

Католици, али и остатак света, са нестрпљењем ишчекују именовање наследника папе Бенедикта Шеснаестог. Светски медији већ пишу о могућим кандидатима, али Ватикан сигурно у јавност неће излазити са именима. О свему ће одлучити конклава, а ко је нови поглавар Католичке цркве знаће се пре Ускрса.

Прогнозе су незахвалне, јер се обично каже да ко у конклаву уђе као папа, тј. сигуран кандидат, изађе као кардинал.

Међутим, велики познавалац прилика у католичкој цркви, амерички католик ирског порекла Џон Ален, урадио је прошле године анкету међу утицајним људима у Ватикану, у доба када нико није могао да претпостави да се ближи избор новог папе.

Они су имали прилику да кажу шта мисле о појединим кандидатима, о разлозима за избор и против њиховог избора, без потребе за тактизирањем.

Kао кандидати за Свету столицу, у првом реду наводе се надбискуп Милана кардинал Ангело Скола (71), префект Конгрегације за бискупе кардинал Марк Оуелет (68) и префект Конгрегације за источне цркве кардинал Леонардо Сандри (69). 

Међу потенцијалним кандидатима спомињу се надбискуп у Острогону кардинал Петер Ердо (60), надбискуп Ђенове кардинал Ангело Бањаско (70), надбискуп Сао Паула Одило Педро Шерер (63).

Мање је вероватно да ће папски престо заузети председник Папског већа за културу Ђанфранко Раваси (70), председник Папског већа "Iustitia et pax" кардинал Петер Турксон (64), кардинал Роберт Сарах (67), председник Папског већа "Cor unum", њујоршки надбискуп кардинал Тимоти Долан (63) и надискуп Маниле кардинал Луис Антонио Тагле (55).

Познаваоци ватиканских прилика сматрају да највише изгледа за наследника имају кардинали из Европе, у којој живи тек четвртина од милијарду и 200 милиона католика. Јаки кандидати долазе и из Латинске Америке и Африке.

Аналитичари оцењују да, овога пута, у Колегијуму кардинала неће бити дилеме између либералних и конзервативних кандидата за место папе, јер у њему више нема либерала.

Није сигурно да је из анкете могуће сазнати ко ће бити будући папа, али се може сазнати како се котирају кандидати у самом Ватикану.

Анкета говори о односу снага, а то је можда и важније. У том тренутку, однос снага већ је био турбулентан, како је убрзо показала афера "Ватиликс". Сви су могли да виде како се у најближем папином окружењу отимају о утицај, не срамећи се ни скандалозних изјава о другима.

Будући папа мораће да води рачуна о односу снага, као што је и Бенедикт Шеснаести морао да пази о онима које је затекао.

И док се у медијима воде расправе о томе ко би могао бити идући папа, друштвеним мрежама проширила се фотографија за коју се тврди да је настала непосредно након што је папа објавио оставку. На њој се види муња која удара директно у врх куполе базилике Св. Петра.

Иначе, по напуштању трона Светог Петра, Бенедикт Шеснаести повући ће се у папску резиденцију, у манастиру Гандолфо, у Ватикану.

Неиспуњени задатак да Цркву приближи савременом човеку и уреди ватиканску бирократију, одговорну за скандал "Ватиликс", Бенедикт Шеснаести препустиће наследнику.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару