Читај ми!

Нуклеарна реторика Северне Кореје

Северна Кореја пооштрила реторику после нове, треће нуклеарне пробе. Стрпљење изгубила и Кина. Јеремић: Напето на Ист Риверу. Савет безбедности најавио још оштрије казнене мере за Северну Кореју.

Северна Кореја је на најбољем путу да изгуби последње савезнике у реторичком нуклеарном двобоју са Западом, јер је нова нуклеарна проба у Кини изазвала талас негодовања и оштар протест севернокорејском амбасадору у Пекингу.

Истовремено, Савет безбедности Уједињених нација, без икаквог натезања, осудио је трећу нуклеарну пробу у Северној Кореји, најављујући нови пакет казнених мера против режима у Пјонгјангу.

Суштински, Северна Кореја је одбацила предлог Америке да одустане од нуклеарног програма у замену за озбиљну међународну помоћ, одлучивши се за знатно тврђи приступ и прилично отворену претњу стабилности Корејског полуострва. 

Северна Кореја је, одговарајући на осуде, упозорила да ће наставити развој нуклеарног програма, уколико Америка и даље буде гајила непријатељство према севернокорејском режиму.

 

"Ова нуклеарна проба била је само први одговор на то који смо упутили са максималном уздржаношћу", изјавио је неименовани званичник из севернокорејског министарства спољних послова.

"Ако САД настави да се понаша непријатељски и компликује ситуацију, бићемо принуђени да реагујемо оштрије и предузећемо нове кораке", изјавио је званичник не наводећи који би то кораци могли да буду.

Гужва на Ист Риверу 

Савет безбедности УН осудио је на хитној седници нукларну пробу Северне Кореје и саопштио да ће предузети даље акције.

У саопштењу које је потписало свих 15 чланица највишег теле светске организације истиче се да нуклеарна проба коју је извршио Пјонгјанг "представља јасну претњу по међународни мир и безедност".

Тим поводом огласио се и председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић који је на свом Твитер налогу рекао да у УН влада велика напетост због нуклеарне пробе Северне Кореје.

Јеремић се сусрео са министром спољних послова Републике Кореје Ким Сунг Хваном, како би размотрили политичке и безбедносне последице најновијих нуклеарних проба у Северној Кореји. 

Кина губи стрпљење 

И Кина, доскорашњи највећи савезник Северне Кореје, изгубила је стрпљење и придружила се Америци, Јапану и Јужној Кореји у осудама нуклеарног теста.

Кинески министар спољних послова Јанг Ђиечи рекао је да је Пекинг веома незадовољан због теста Северне Кореје и позвао ту земљу да оконча ратоборну реторику и остале потезе који могу да погоршају ситуацију и да се врати дијалогу.

Аналитичари кажу да је тест осрамотио Кину, јединог савезника Северне Кореје и највећег донатора помоћи.

„Тест је веома увредљив за Кину, за коју се сада очекује да се придружи земљама које прете санкцијама", рекао је Марк Фицпатрик из Међународног института за стратешке студије.

Јужнокорејска влада прогласила је узбуну због опасности од рата, а Јапан је подигао ниво опрезности тако што припрема војне авионе који би регистровали знаке атмосферске радијације.

Могу ли севернокорејске ракете добацити до САД?

Тест који је извела Северна Кореја могао би да приближи ту земљу развоју довољно мале нуклеарне главе за монтажу на пројектил дугог домета који би могао да добаци до западне обале САД.

Званичници у Пјонгјангу изјавили су да су научници развили минијатурну нуклеарну главу са већом експлозивном снагом него што су оне коришћене у прва два теста.

Сваки напредак који Северна Кореја направи у развијању нуклеарног програма изазива забринутост у свету, иако многи стручњаци сматрају да земља није способна да направи довољно мале нуклеарне главе које би стале на ракете које имају велики домет.

Судећи по научнику Сигфриду Хекеру, Северна Кореја има довољно плутонијума да направи између четири и осам нуклеарних глава.

Други извештаји говоре да земља има довољно фисионог материјала за хиљаде плутониумских глава.

Спекулише се и да је у трећем тесту коришћен и уранијумски уређај, што би био јасан сигнал да су севернокорејски научници способни да произведу високообогаћени уранијум.

У октобру прошле године, званичник из севернокорејске војске изјавио преко државних медија да су произведени пројектили који имају домет до САД, али није давао више информација.

Даниел Пинкстон из међународне кризне групе у Сеулу сматра да су то само севернокорејске жеље и истакао севернокорејски начин размишљања који се неће променити ни због другачијег односа Кине.

"Народ Северне Кореје посматра свет као непријатељски и претећи, а поготово ако и Кина прети. Људи би помислили да ће они бити опрезнији јер су изгубили подршку Кине, али са њихове тачке гледишта, то још више потврђује став да им је потребан нукеларни програм", истакао је Пинкстон.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару