Читај ми!

Северна Кореја, права нуклеарна сила

Северна Кореја спровела нови подземни нуклеарни тест, упркос економским санкцијама. Сматра се да ће, захваљујући тој проби, Северна Кореја убрзо бити у стању да испоручи нуклеарне бомбе на мете у Јужној Кореји и Јапану, а у догледној будућности и на територију целих Сједињених Америчких Држава.

Северна Кореја спровела је велики подземни нуклеарни тест, јављају јужнокорејски и јапански медији, преносећи саопштење јужнокорејске сеизмолошке службе, која је регистровала земљотрес јачине 5,2 степена Рихтерове скале и спекулације тамошњих званичника да је реч о вештачки изазваном потресу.

Претходних дана на сателитским снимцима уочена је повећана активност у планинском комплексу у Северној Кореји, који је и у прошлости коришћен за тестирање нуклеарних бомби. 

Такође, севернокорејска армија до сада је вршила нуклеарне пробе унутар три месеца од лансирања далекометних балистичких пројектила, а последње такво лансирање извршено је почетком децембра прошле године.

Тада је ракета типа "унха," која представља мало измењену варијанту балистичког пројектила за војне намене "теподонг 2", успешно понела у орбиту први севернокорејски комуникациони сателит. 

Демократска Народна Република Кореја у прошлости је спровела два нуклеарна теста, 2006. и 2009. године.

Војни аналитичари у Јужној Кореји и Јапану оцењују да је сврха најновијег нуклеарног текста да се процени исправност и моћ нових, умањених нуклеарних бојевих глава. Наиме, Северна Кореја већ најмање седам година поседује нуклеарно оружје, али су њене бомбе до сада биле превелике и претешке да би се могле сместити на пројектиле.

Због тога, та земља до сада није имала оперативне могућности да заиста угрози своје суседе нуклеарним оружјем.

Аналитичари, међутим, на основу мерења радијације извршеног на граници између Јужне и Северне Кореје 2010. године, када је утврђено велико присуство радиоактивног елемента ксенона, сматрају да је Северна Кореја кроз низ експеримената овладала технологијом фузије, што јој сада омогућује производњу нуклеарних бомби вишеструко мањих димензија али исте бојеве моћи коју имају бомбе базиране на нуклеарној фисији.

Зато војни коментатори у Јужној Кореји и Јапану верују да је овог пута извршена провера нуклеарних бојевих глава тежине између 500 и 1.000 килограма, које могу да се поставе на севернокорејске ракете типа "нодонг," "теподонг 1" и "теподонг 2".

Домет – до Калифорније

И мада је "теподонг 2" ракета највећег домета из овог арсенала, за коју се верује да може да досегне и један део америчке државе Калифорније, источноазијски стручњаци сматрају да ће у непосредној будућности највећу претњу по друге државе представљати пројектили "нодонг" средњег домета (до 1.300 километара), јер они могу да покрију читаву територију Јужне Кореје и Јапана, а Пјонгјанг већ поседује између 250 и 350 комада тог оружја, као и педесетак покретних платформи за њихово испаљивање.

Даље усавршавање и масовна производња ракете "теподонг 2" могли би у скоријој будућности да ставе велики део територије САД у домет севернокорејског нуклеарног оружја, што је војно-политички циљ који је режим у Пјонгјангу прошлог месеца јавно саопштио путем државне телевизије.

Један број азијских коментатора такође сматра да ће, са обзиром на то да је Северна Кореја започела економске реформе са циљем да нормализује трговину и снабдевање, најновији нуклеарни тест послужити и као још једна психичка инјекција националног поноса напаћеном становништву, након чега ће уследити строге економске мере које су краткорочно неповољне по становништво, као што је уклањање бувљих пијаца, захваљујући којима доста људи у Северној Кореји преживљава.

Успешно лансирање интерконтиненталне балистичке ракета "унха" ("теподонг 2") у децембру и најновији нуклеарни тест дефинитивно су поставили Северну Кореју на пиједестал праве нуклеарне силе. 

Они су, такође, додатно закомпликовали тешку безбедносну ситуацију на Далеком истоку где постоје територијални спорови Јапана и Кине, Јапана и Русије и вишедеценијско супротстављање две Кореје.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару