Читај ми!

Фатва за египатске опозиционаре

Неколико екстремних муслиманских свештеника фатвама затражило смрт египатских опозиционих лидера. Појачано обезбеђење испред кућа вођа опозиције. Премијер Хешам Кандил упозорава да би такви позиви могли да доведу до подела и немира.

Обезбеђење египатских опозиционих лидера је појачано због фатви којима је неколико екстремних муслиманских свештеника затражило њихову смрт.

Те фатве су изазвале страховање да би у Египту могла да се понове збивања у Тунису где је убијен опозициони вођа Шокри Белаид.

Египатски премијер и водећа странка - Муслиманска браћа, осудили су фатве, а главни тужилац покренуо је истрагу деловања једног од свештеника.

Убиство опозиционог лидера Туниса и фатве у Египту изазвали су протесте у обе земље и забринутост да би верски ексремисти могли да почну да убијају оне који критикују исламистичку власт.

У Египту су екстремисти гневно реаговали на протесте против исламистичког председника Мухамеда Мурсија крајем јануара, а чак су и државни званичници назвали демонстранте хулиганима и криминалцима и оптужили опозиционе политичаре да одобравају и чак подстичу насиље да би ослабили Мурсија.

Истим речником је неколико познатих екстремних свештеника прошле недеље прогласило да кажњавање по исламском закону може да се примени на демонстранте и опозиционе вође, а казне укључују смрт, распињање и одсецање удова.

После критика упућених влади што не реагује на позиве на убијање опозиционих вођа, премијер Хешам Кандил данас је упозорио да би такви позиви могли да доведу до "подела и до немира".

"Екстремистички позиви нису повезани с исламом. Египатски народ је имао величанствену јануарску револуцију да би успоставио демократско друштво где превладава дијалог, а не убијање", рекао је Кандил, преноси државна новинска агенција МЕНА.

Портпарол министарства унутрашњих послова генерал Хани Абдел Латиф рекао је да ће безбедносне снаге појачати патроле уз куће опозиционих вођа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару