Читај ми!

Ахмадинежад у историјској посети Каиру

Први пут после више од 30 година један лидер Ирана у посети Египту. Махмуд Ахмадинежад пред долазак у Каиро најавио да ће посета и размена мишљења о регионалним и међународним питањима са египатским председником знатно допринети билатералним односима.

Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад допутовао је у Каиро како би присуствовао самиту исламских земаља. То је уједно и прва посета једног иранског лидера Египту од 1979. године.

Египат и Иран су чланице Организације исламске сарадње, чији ће самит бити одржан у среду и четвртак у Каиру.

Две земље немају дипломатске односе од Исламске револуције 1979. године, јер их је Техеран прекинуо због израелско-египатских мировних споразума.

Председник Египта Мухамед Мурси дочекао је Ахмадинежада на аеродрому и срдачно га поздравио, известила је египатска телевизија.

Ахмадинежад ће, у оквиру тродневне посете Каиру, учествовати на конференцији Организације исламске сарадње и састаће се са египатским државним врхом, јавили су ирански медији, пренео је АФП.

Ирански председник је, уочи пута, рекао новинарима да ће тема његових разговора бити јачање односа са Каиром.

"Покушаћу да утрем пут за развој сарадње између Ирана и Египта", рекао је Ахмадинежад и оценио да ће посета и размена мишљења и регионалним и међународним питањима знатно допринети билатералним односима.

Ројтерс преноси да би оваква посета била незамислива у време владавине бившег египатског председника Хоснија Мубарака, током чије се 30-годишње владавине Каиро приближио Западу.

Иран је, међутим, откад је Мурси прошле године ступио на дужност, уложио напоре у обнављање односа с Каиром, упркос томе што две земље имају супротстављене ставове по питању сукоба у Сирији, преноси АФП.

Техеран подржава режим сиријског председника Башара ел Асада, док Египат, заједно са Саудијском Арабијом, Турском и Катаром, тражи Асадов одлазак с власти.

Египатски председник је у августу посетио Техеран где је учествовао на самиту Покрета несврстаних, а то је такође била прва посета шефа египатске државе Ирану од 1979. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи