Читај ми!

Нереди у Бангладешу

Након што је суд на доживотну робију осудио високог исламског званичника из редова опозиције у неколико градова у Бангладешу избили су нереди. Абдул Кудер Мола први је политичар који је проглашен кривим пред судом за ратне злочине у Даки.

У неколико градова у Бангладешу у уторак су избили нереди након што је суд на доживотну робију осудио високог исламског званичника из редова опозиције, због масовног убиства и злочина против човечности током рата за независност од Пакистана 1971. године, пренео је АФП.

Полиција је саопштила да се сукобила са демонстрантима у престоници Даки и неколико других градова у земљи након доношења пресуде.

На северозападу Раџшахија, полиција је бацала сузавац и гумене метке на око 500 демонстраната који су бацили најмање десетак молотовљевих коктела.

Абдул Кудер Мола (64), четврти по важности у хијерархији партије Џамат-е-ислами, први је политичар који је проглашен кривим пред судом за ратне злочине у Даки, чије одлуке многи сматрају контроверзним.

Мола је приликом изрицања пресуде узвикнуо "Бог је велики", тврдећи и да су све оптужбе против њега измишљене, пренео је АФП.

Његова Џамат-е-ислами, која је уједно и највећа исламска партија у земљи, организовала је протесте због овакве пресуде и позвала је своје присталице на штрајк широм Бангладеша.

Јавни тужилац Махбубеј Алам је поручио да је Мола заслужио смртну казну због тежине злочина, али да је судија одлучио да досуди казну доживотног затвора.

Алам је навео да је Мола "директно учествовао" у убиству више од 350 људи у близини престонице Даке.

У питању је друга пресуда овог суда пошто је претходно 21. јануара бившем званичнику исте партије, у одсуству, изречена смртна казна због убиства и геноцида.

Адвокат осуђеног Моле је најавио да ће уложити жалбу на ову пресуду.

Још 10 опозиционих политичара, укључујући цело руководство Џамата и двојицу лидера главне опозиционе - Националне партије Бангладеша, оптужено је за ратне злочине.

Оптужени сматрају да је у питању лажиран процес који треба да их спречи да учествују на предстојећим изборима.

Партија Џамат-е-ислами учествовала је у акцијама против независности Бангладеша од Пакистана, а њени чланови су оптужени да су подржали или чак и учествовали у злочинима које је починила пакистанска војска.

Бангладеш тврди да је током деветомесечног рата војска Пакистана, уз помоћ локалних сарадника, убила три милиона људи и силовала око 200.000 жена.

Међународне групе за људска права довеле су у питање рад суда за ратне злочине који је основала влада у Даки, па је тако "Хјуман рајт воч" негодовала због бројних пропуста, укључујући нестанак сведока одбране испред зграде суда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи