Читај ми!

Мали, битка за последње упориште исламиста

Аеродром у последњем упоришту исламиста у Малију под контролом француске војске, саопштавају војни званичници. Исламисти потврдили да су Французи "слетели" на аеродром у граду Кидалу.

Француске трупе ушле су у северни малијски град Кидал и преузеле контролу над аеродромом у овом последњем упоришту побуњеника на северу земље, саопштили су војни званичници.

"Француски војници распоређени су током ноћи у Кидалу", рекао је портпарол француске војске Тијери Буркар за агенцију Франс прес, а неколико извора раније је рекло да су француски авиони слетели на аеродром у том граду, а да их штите хеликоптери из ваздуха.

Представник Туарега и Исламистичког покрета Азавада, који је недавно саопштио да је преузео контролу над Кидалом од друге екстремистичке групе, такође је потврдио да су Французи слетели на аеродром.

Према речима једног званичника, француске снаге су чак ушле у град, који је био последње градско уточиште малијских исламиста. 

Кидал се налази око 1.500 километара североисточно од престонице Бамако и главни је град истоимене области у коју су се исламистички борци повукли током скоро тронедељне француске офанзиве.

Француске снаге су у претходна два дана заузеле градове Гао и Тимбукту.

Исламистичке групе искористиле су хаос који је настао након војног удара у Бамаку прошлог марта и преузеле контролу над северним делом Малија где су наметнуле строгу верзију шеријата.

Француска је започела војну офанзиву пошто су побуњеници почели да напредују ка престоници Бамаку.

Париз се нада да ће сада окончати офанзиву, коју је започео у својој бившој колонији 11. јануара и предати команду афричким трупама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи