Читај ми!

Настављени протести у Египту

У градовима Порт Саид, Исмаилија и Суец настављени протести против председника Мухамеда Мурсија и полицијског часа. Протеста je било и у Каиру и Александрији.

Демонстранти у градовима дуж Суецког канала ноћас нису поштовали полицијски час, већ су напали полицијске станице, игноришући ванредно стање које је увео председник Египта Мухамед Мурси како би били окончани вишедневни сукоби у којима је погинуло најмање 52 људи.

Најмање две особе погинуле су ноћас у сукобима у граду Порт Саид у најновијем таласу насиља који је почео прошле недеље уочи друге годишњице општенародне побуне у којој је с власти збачен Хосни Мубарак, преноси Ројтерс.

Политички противници су одбацили Мурсијев позив на дијалог о окончању насиља.

Велике групе демоснтраната изашле су на улице у Каиру, Александрији и три града у Суецком каналу - Порт Саиду, Исмаилији и Суецу, где је Мурси у недељу увео ванредно стање и полицијски час.

"Доле, доле Мухамед Мурси! Доле, доле ванредно стање!", узвикивали су демонстранти у Исмаилији. У Каиру су демонстранти палили полицијска возила.

У Порт Саиду демонстранти су напали полицијске станице када је пао мрак. Један безбедносни извор је рекао да је неколико полицајаца и војника повређено, док је болнички извор рекао да су у сукобима два мушкарца погинула, а 12 људи је рањено, од којих 10 има прострелне ране.

"Људи хоће да сруше режим. Одлази, значи иди и немој да говориш не", узвикивали су демонстранти у Александрији.

Демонстранти оптужују Мубараковог наследника Мурсија да је издао циљеве револуције која се одиграла пре две године. Мурси и његове присталице оптужују демонстранте да покушавају да збаце првог египатског демократски изабраног лидера недемократским средствима.

Од збацивања Мубарака исламисти су победили на два референдума, на председничким изборима и два пута на парламентарним изборима.

Међутим опозиција доводи у питање њихов легитимитет и оптужује Мурсија да намеће нови облик ауторитаризма, а стални таласи нереда спречавају да се у најмногољуднијој арапској држави поново успостави стабилност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару