Читај ми!

Тимбукту, древни рукописи у пламену

Побуњеници запалили велику библиотеку са хиљадама древних рукописа, градску већницу и канцеларију гувернера у Тимбуктуу. Малијске и француске снаге требало би ускоро да уђу у град. УН упозорава на мучења и злостављања заробљених исламиста.

Исламисти у Тимбуктуу, бежећи од здружених француских и малијских војних снага, запалили су велику библиотеку у том граду, у којој су се налазиле хиљаде древних и непроцењивих рукописа.

Малијска војска, потпомогнута француским падобранцима, требало би ускоро да дође до Тимбуктуа, пошто су француске снаге током ноћи заузеле прилазе граду и аеродром.

"Побуњеници су запалили скоро направљени Институт 'Ахмед Баба'", рекао је градоначелник Хале Осман, али није могао да прецизира колика је штета.

Према Османовим речима, запаљене су две зграде библиотеке, у којој се налазе неки рукописи који датирају из 13. века, као и градска већница и канцеларија гувернера.

"Ово су ужасне вести. Рукописи су не само део историјског наслеђа Малија већ целог света. Њиховим уништавањем прете целом свету. Морамо да убијемо све побуњенике на северу земље", рекао је градоначелник Тимбуктуа.

Са таквим ставом се, по свој прилици, слаже и малијска војска која се сурово обрачунава са заробљеницима.

Наиме, директор Одсека за људска права у Уједињеним нацијама Филип Болопион каже да има много доказа о кршењу људских права и суровом третману заробљених побуњеника од стране малијске војске.

Апеловао је на француске снаге да морају да буду веома опрезне са припадницима малијске војске и да их "држе на оку".

"Боре се са веома осветољубивом војском и морају да се боре да се међународни принципи сачувају како се злостављања и мучења која смо видели протеклих дана не би десила поново", рекао је Болопион.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару