Читај ми!

Кина тестирала "ваздушног џина"

Испробан нови велики кинески транспортни авион, носивости чак 66 тона и домета 4.400 километара.

Нови кинески војни транспортни авион који је имао "ваздушно крштење" у суботу, представља "прекретницу" у експанзији и јачању снага Народноослободилачке војске Кине.

Државни медији известили су да је "Y-20" пројектован за потребе преношења великог терета на велике даљине.

Објављене су и фотографије млазног четворомоторца "Y-20". Са долетом од 4.400 километара и максималним теретом од 66 тона, тај авион за превоз трупа и терета "увишестручава способност" кинеске армије у светским размерама, прокоментарисао је у уводнику дневник Глобал тајмс

"Кина хвата корак с развијеним војним силама", истакао је тај патриотски лист, указујући да је Пекингу потребно још десетак година да их достигне.

"Y-20" који има моторе руске технологије, мање је савремен од свог америчког ривала "Ц-17 глоубмастер 3", најновије у серији војних летелица "Боинга", признаје лист Чајна дејли.

Агенција АП преноси да Кина каже да је нови велики авион углавном домаће производње и да може да замени старије руске авионе које Кина сада користи.

Кина сада за превоз и извиђање користи руске теретњаке "ИЛ-76". АП преноси да кинески извори кажу да ће "Y-20" користити млазне моторе руске производње, док Кина не развије домаћу замену.

Први лет "Y-20" пропагиран је у контексту јаке територијалне напетости у Источном кинеском мору, између Кине и Јапана, подстакнуте септембарском одлуком Токија да присвоји мали архипелаг на који претендују та два азијска колоса, указује АФП.

Истог месеца Кина је ставила у активну службу свој први брод-носач авиона, са задатком да "брани национални суверенитет".

Кина тврди да се наоружава само да би се бранила, не претендујући на хегемонију, али та слика бледи пред одлукама о јачању војних снага, пише АФП.

Народноослободилачке војске Кине, највећа на свету, негује и највећу тајност својих војних програма чији обим буџета расте подстакнут снажним привредним растом.

Агенција АП пише да је Кина сада по величини војног буџета друга у свету, иза САД, и жели водећу улогу у азијско-пацифичком региону, као и да застраши Тајван који се од ње отцепио пре пола века. 

Недавни потези Кине узнемирили су и Вијетнам, Филипине и друге суседе који су почели, такође, брже да се наоружавају.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару