Читај ми!

Ванредним стањем против нереда

Председник Египта Мухамед Мурси прогласио 30-дневно ванредно стање у Суецу. Полицијски час уведен и у Порт Саиду и Исмаилији. У сукобима у Египту овог викенда погинуло више од 45 људи. Председништво државе позвало опозиционе лидере сутра на састанак.

Египатски председник Мухамед Мурси прогласио је вечерас 30-дневно ванредно стање у три града дуж Суецког канала, који су били поприште најжешћег насиља овог викенда у којем је погинуло више од 45 људи.

Мурси је то саопштио у обраћању нацији преко државне телевизије, наводећи да ће полицијски час бити уведен у Порт Саиду, Исмаилији и Суецу, почев од сутра и да ће трајати од девет увече до шест ујутро.

Египатско председништво саопштило је вечерас да је политичке присталице и опоненте позвало на национални дијалог сутра у 18 сати у председничкој палати у Каиру.

У председничком саопштењу наводи се да се на дијалог позивају исламистички савезници и либерали и друге опозиционе групе, као и водећи политичари као што су левичар Хамдин Сабахи и бивши министар спољних послова и шеф Арапске лиге Амр Муса.

Око 200 људи изашло је вечерас на улице Исмаилије, убрзо пошто је председник ванредно стање у три града дуж Суецког канала, који су били поприште најжешћег насиља овог викенда у којем је погинуло више од 45 људи.

"Доле Мурси, доле ванредно стање", скандирали су они.

 

Активисти за заштиту људских права кажу да ће ванредно стање дати полицији широка овлашћења да приводи људе за које сматра да су претња по безбедност.

У међувремену, ситуација у Египту се не смирује. У пуцњави у Порт Саиду данас су убијене три особе на масовној сахрани више од 30 жртава јучерашњих насиља.

Опозиционе групе, које оптужују исламистичког председника да је издао устанак у коме је свргнут Хосни Мубарак пре две године, најавиле су за сутра нове протесте.

У јучерашњим сукобима, који су избили пошто је суд изрекао смртну казну за 21 особу због насиља на фудбалској утакмици 1. фебруара прошле године, убијено је више од 30 људи. Различите су информације о томе колико је тачно људи јуче погинуло. АФП преноси да је погинула 31 особа, а Ројтерс да је погинуло 33, док АП пише да је настрадало 37 особа, укључујући двојицу полицајаца.

Америчка агенција пише, позивајући се на изјаве очевидаца, да су окупљени данас скандирали слогане против исламистичког председника Мухамеда Мурсија, а да је насиље избило када су појединци почели да пуцају, на шта је полиција реаговала испаљивањем сузавца.

Безбедносни званичници саопштили су да су групе окупљених затим покушале да упадну у три полицијске станице и да су запалиле и опљачкале један клуб који припада оружаним снагама, јавила је агенција Франс прес.

Немири углавном проистичу из нетрпељивости између полиције и припадника навијачке групе Ултрас, која је постала веома политизована, а која се често сукобљава са припадницима органа реда.

Та група учествовала је у устанку у ком је свргнут Мубараков режим, као и у протестима против војне управе која је након Мубарака преузела власт, а сада предводи побуну против Мурсија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару