Читај ми!

Нереди после сахране у Египту

Најмање три особе погинуле, а више стотина повређено у Порт Саиду током сахране жртвама јучерашњег насиља. Немири и у оближњем Суецу. Опозиционе групе које оптужују египатског председника Мурсија да је издао устанак за сутра најављују нове протесте.

У пуцњави у немирном египатском граду Порт Саиду, где су се десетине хиљада људи окупиле на масовној сахрани више од 30 жртава јучерашњих насиља, убијене су три особе.

Шеф болнице у том граду Абдел Рахман Фараг рекао је за Ројтерс да су један 18-годишњак и још двоје људи погинули од последица рањавања. Више од 400 особа су затражили помоћ због удисања сузавца, док је 17 задобило повреде од ватреног оружја.

Египатски председник Мухамед Мурси вечерас ће се обратити нацији поводом актуелне кризе, током које је протеклих дана погинуло 45 људи, јавила је државна телевизија.

У међувремену, опозиционе групе које оптужују Мурсија да је издао устанак у коме је свргнут Хосни Мубарак, за сутра најављују нове протесте.

Британска агенција наводи да је у јучерашњим сукобима убијено 33 људи, док АП преноси да је настрадало 37 особа, укључујући двојицу полицајаца.

Сукоби су јуче избили непосредно пошто је суд изрекао смртну казну за 21 особу због насиља на фудбалској утакмици 1. фебруара прошле године, када је погинуло 74 људи.

АП јавља, позивајући се на изјаве очевидаца, да су окупљени данас скандирали слогане против исламистичког председника Мохамеда Морсија, а да је насиље на кратко избило када су појединци почели да пуцају, на шта је полиција реаговала испаљивањем сузавца.

Немири углавном проистичу из нетрпељивости између полиције и припадника навијачке групе Ултрас, која је постала веома политизована, а која се често сукобљава са припадницима органа реда.

Ова група је учествовала у устанку у ком је пре две године свргнут режим Хоснија Мубарака, као и у протестима против војне управе која је након Мубарака преузела власт, а сада предводи побуну против Морсија.

Немири су избили и у оближњем Суецу, где су демонстранти опколили једну полицијску станицу, бацали "молотовљеве коктеле" на припаднике снага безбедности и блокирали пут који води до престонице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару