Читај ми!

Свет се сећа жртава холокауста

Светски званичници, верски лидери и невладине организације обележавају међународни дан сећања на жртве холокауста. Кетрин Ештон, папа, УН и ОЕБС истичу да је важно сећање на тај злочин како се он никад не би поновио. У Пољској се отвара руски национални павиљон.

Поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста светски званичници, верски лидери и невладине организације одају почаст жртвама. Истиче се важност сећања на жртве холокауста како се такав злочин никада не би поновио.

У знак сећања на 27. јануар 1945. године, када је ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, где је убијено више од милион Јевреја и припадника других народа пре него што је ослобођен на данашњи дан пре 68 година, одржана је церемонија у граду где је био тај логор на југу Пољске.

Церемонија у граду Освјенћим (на немачком Аушвиц) је почела јутрос молитвом за жртве и преживеле у холокаусту у цркви Божје милости, која се налази у близини некадашњег логора, а главно обележавање сећања на холокауст одржано је испред споменика жртвама.

У оквиру овогодишње комеморације, у музеју Аушвиц-Биркенау данас је отворена и нова руска изложба о историји СССР-а, у знак сећања на дан када је, пре 68 година, Црвена армија ослободила заробљенике из "логора смрти", а поставку је припремио Централни музеј Великог отаџбинског рата у Москви.

Међу учесницима церемоније у Аушвицу су и председник руског парламента Сергеј Наришкин, пољски министар културе Богдан Здројевски, бивши заробљеници, представници свестенства и политичари из бројних земаља, наводе пољски медији.

Истовремено, у Варшави су одржане молитве испред споменика учесницима устанка Варшавског гета 1943. године, преноси АП.

Сећање на жртве холокауста обележено је и у Москви, уз паљење свећа у Јеврејском музеју и Центру за толеранцију, преноси Итар-тасс.

Амерички председник Барак Обама је обећао да ће радити на спречавању геноцида.

"Одајемо почаст сећању на шест милиона Јевреја и милионе недужних жртава чији су животи трагично узети током холокауста пре више од 60 година", рекао је Обама, истакавши да је ова годишњица "тренутак за акцију", пренео је АФП.

Папа: Страхоте не смеју да се понове

У Ватикану, папа Бенедикт 16. упозорио је, у својој недељној мотиви, да "сећање на ову огромну трагедију, која је пре свега тако снажно погодила јеврејски народ, треба за све да буде стално упозорење да страхоте из прошлости више никада не смеју да се понове".

Италијански премијер Марио Монти, који је присуствовао комеморативној церемонији у Милану, истакао је да је "опасност од антисемитизма и даље веома присутна".

"Морамо бити веома опрезни и постарати се да та жаришта која с времена на време оживљавају, не доведу до трагегија какве човечанство више не сме да доживи", рекао је Монти.

Немачка такође обележава Међународни дан сећања на жртве холокауста, паљењем свећа и полагањем венаца и цвећа на местима злочина из Другог светског рата и уз поруку канцелара Ангеле Меркел да Немачка има "вечну одговорност" за злочине нациста.

Посебна седница Бундестага, посвећена жртвама национал-социјализма и Дану холокауста биће одржана у среду, док је немачки канцелар Ангела Меркел у својој јучерашњој видео-поруци пред данашњи дан, указала да Немачка "има вечну одговорност" за злочине које су починили нацисти.

Бивши немачки председник Роман Херцог је данашњи дан прогласио 1996. националним даном сећања на жртве холокауста.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изјавила је поводом Међународног дана сећања на холокауст да се геноцид никада не сме заборавити и да се мора спречити да се понови.

"Морамо се подсетити да овај злочин није извршила групица појединаца", рекла је Ештон у саопштењу за медије и додала да су "многи учествовали, а још већи број је толерисао" истребљење више од шест милиона Јевреја у Другом светском рату.

Ештон је рекла да је данашњи дан истовремено и прилика да се ода почаст онима који су упркос ризицима спасавали комшије и који су се жртвовали да би заштитили суграђане.

Председавајући ОЕБС-а, шеф украјинске дипломатије Леонид Кожара је рекао да је овај дан "тужно сећање на стравичан злочин над недужним људима".

"Само у Украјини је више од 100.000 људи убијено, укључујући око 34.000 јевреја у једном масакру", рекао је Кожара у саопштењу додајући да се данас одаје почаст жртвама и онима који су били храбри да ризикују своје животе да би спасили јевреје и припаднике других угрожених мањина.

У знак сећања на 27. јануар 1945. године, паљене су свеће и на церемонијама у Лондону и Националној меморијалној ботаничкој башти у Стафордшајеру у Енглеској, преноси Би-Би-Си.

У међувремену, британски либерални посланик Дејвид Ворд извинио се због тога што је оптужио јевреје у Израелу да "свакодневно врше злочине над Палестинцима".

Британски премијер Дејвид Камерон је на Твитеру написао да се "на данашњи дан треба сетити свих недужних жртава холокауста и посветити се борби против свих облика расизма и предрасуда".

Термин холокауст, хебрејска реч с грчким кореном, користи се за опис геноцида и других злочина против човечности и међународног права. После Другог светског рата употребљава се, пре свега, за злочине почињене против европских Јевреја за време владавина нациста, од 1933. до 1945. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару