Читај ми!

Французи заузели упориште исламиста

Француске снаге у Малију заузеле аеродром и мост на реци Нигер у исламистичком упоришту Гао, саопштило француско министарство одбране. Гао је био под контролом исламиста, који су десет месеци тамо примењивали сурови облик шеријата.

Министар одбране Француске Жан-Ив ле Дријан потврдио је да су француски војници заузели зону око аеродрома и мост у граду Гао, на североистоку Малија, једном од упоришта исламистичких побуњеника. Података о жртвама нема.

Министар је рекао да су се терористи сукобили с француским и малијским војницима и да су им уништена логистичка упоришта и превозна средства.

Агенција Франс прес наводи и неименоване изворе блиске министру, који тврде да се "борбе настављају" и да "џихадисти нису разоружани".

Како Ројтерс преноси, француске и малијске снаге брзо напредују, а јуче су освојиле град Хомбори на северу, док су побуњеници бомбардовали кључни мост како би спречили отварање новог фронта на истоку.

Гао је један од три главна северна града, уз Кидал и Тимбукту, у којима су исламисти, повезани с терористичком мрежом Ал Каида, 10 месеци примењивали сурови облик шеријата.

Француска је на захтев владе у Бамаку пре две недеље послала војнике и авионе у бившу колонију Мали да би спречили исламисте, који су окупирали север земље, да спроведу офанзиву у правцу југа.

У међувремену, амерички председник Барак Обама подржао је француску војну интервенцију у Малију у телефонском разговору с председником Француске Франсоа Оландом.

"Двојица председника осудили су прошлонедељни терористички чин у Алжиру и потврдили заједничку приврженост борби против тероризма на ширем простору Северне Африке", саопштено је из Беле куће.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи