Читај ми!

Самит у Сантјагу

Циљ самита у престоници Чилеа је промовисање стратешког партнерства латиноамеричких и карипских земаља са једне стране и Европске уније са друге. Уочи скупа на највишем нивоу састали су се шефови дипломатија.

У Чилеу почиње самит Заједнице латиноамеричких и карипских држава и Европске уније под називом "Алијанса за одрживи развој: Промовисање социјално одговорних инвестиција и улагања која доприносе заштити човекове околине". На скупу учествује 45 лидера међу којима су немачка канцеларка Ангела Меркел, челници Европске уније и други.

Циљ самита у престоници Чилеа је промовисање стратешког партнерства латиноамеричких и карипских земаља са једне стране и Европске уније са друге. Оно је успостављено у Рио де Жанеиру крајем 90-тих ради сарадње на равноправној основи у домену привреде, трговине, инвестиција, политичких и безбедносних питања, климатских промена и миграција.

Уочи скупа на највишем нивоу састали су се шефови дипломатија. Домаћин, чилеански министар нагласио је да је Европи потребна Латинска Америка ради изласка из дубоке банкарске и дужничке кризе која је многе земље, попут Шпаније гурнула у рецесију.

"Срећом наш континент је имао добре претходне године са економске тачке гледишта. Постигнут је економски развој у више земаља, постоји осећање поверења и позитивни изгледи за будућност. За разлику од нас, у Европи су протекле године биле тешке, пуне проблема. Мислим да можемо да помогнемо и будемо део решења њихових проблема", каже Рафаел Морено, министар спољних послова Чилеа. 

"Било је потребно много времена да се ми Латиноамериканци ујединимо, али се то сада остварује, корак по корак. Мислим да ће генерације које долазе морати да раде боље него што смо ми чинили", каже Хосе Мухика, председник Уругваја.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон залаже се за продубљивање сарадње између два континента.

"Инвестиције воде ка привредном расту и развоју региона и отварању нових радних места", рекла је Ештонова после сусрета шефова дипломатија. Она је истакла да 385 милијарди евра вредне европске инвестиције доприносе чвршћим везама Европе и Латинске Америке.  

У граду је распоређено више од 5.000 полицајаца, посебно око председничке палате и конференцијског центра, двадесетак километара од Сантјага.

Ипак, демонстранти и полиције сукобили су се у центру престонице. Учесници протеста који су назвали "алтернативни народни самит" затражили су бесплатно образовање, већу заштиту животне средине и укидање чилеанског антитерористичког закона против Мапучо индијанаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи