Читај ми!

Алжир, коначан број жртава

У акцији алжирске војске против исламских екстремиста у гасном постројењу у Сахари погинуло 37 странаца и један Алжирац, потврдио алжирски премијер Абделмалек Селал. Различите информације о томе за колико се радника још трага.

Током четвородневне драме у гасном постројењу на југу Алжира убијено је 38 талаца - 37 страних држављана из осам земаља и један Алжирац, саопштио је алжирски премијер Абделмалек Селал.

То су први званични подаци из Алжира о укупном броју убијених талаца током драме која је трајала од среде до суботе.

Западне агенције преносе неусаглашене информације о броју људи за којима се још трага - АП и Франс прес наводе да је нестало пет страних радника, док Ројтерс преноси да је нестало седам особа. 

За сад је утврђено да је међу убијеним таоцима седам јапанских радника, као и по три радника из САД и Британије.

Селал је навео и да се у гасном постројењу налазило укупно 790 Алжираца и 134 странаца из 26 земаља.

Према његовим речима, у акцији алжирске војске убијено је укупно 29 отмичара, а тројица су ухапшени живи. Селал је рекао да су сви носили униформе алжирске војске и да су добро знали структуру комплекса.

Селал је навео и да су међу отмичарима била и два Канађанина и 11 Тунишана, а да су остали дошли из Египта, Малија, Нигера, Мауританије и из Алжира.

Отмичари су имали и тим стручњака за експлозив, а по свој прилици, имали су и помоћ изнутра - бившег возача у постројењу, који је Нигеријац, рекао је премијер.

Селал је испричао како су екстремисти најпре покушали да отму аутобус са страним радницима, а да су напад на гасно постројење припремали два месеца и да су планирали да активирају бомбе у целом комплексу.

Одговорност за отмицу раније је преузела "Маскирана бригада", исламистичка група из Малија повезана са Ал-Каидом, која је затражила да се оконча француска интервенција против екстремиста у тој земљи.

Алжирски премијер је, такође, рекао да је отмичаре предводио један Алжирац, од раније познат безбедносним службама, који је убијен током напада алжирске војске у циљу ослобађања талаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи