Читај ми!

Исламисти у бегу

Снаге Француске и Малија без отпора ушле у град Дијабали, који је био поприште сукоба када је пре недељу дана пао под контролу исламских екстремиста. Велики бој исламиста раније напустио град.

Француска и малијска војска ушле су у западни град Дијабали, који је постао поприште сукоба од кад је пре недељу дана пао под контролу исламских екстремиста.

Конвој са око 30 оклопних возила, са око 200 француских и малијских војника, ушао је у град око девет часова ујутру, из кога су исламски побуњеникци раније у великом броју побегли из града.

Француска пешадија, као и падобранци и припадници малијске војске, ушли су у град уз подршку хеликоптера, преноси АФП.

Војни заповедници страхују да су исламисти поставили мине на путу приликом бега из Дијабалија, одакле су долазиле контрадикторне информације после прошлонедељних жестоких окршаја са екстремистима.

До померања малијских и француских снага дошло је јутрос из града Нионо, који се налази на 60 километара јужно од Дијабалија, на територији коју контролишу владине трупе.

Према француском официру у граду Нионо, малијска војска је патролирала периферијом Дијабалија, где "ситуација није скроз јасна".

"У теорији побуњеници су напустили град, али су и даље мобилни и одлучни да нападну", рекао је он, преноси АФП.

И неименовани пуковник малијске војске сматра да је ситуација око тог града неизвесна будући да постоји мањи број становника који су наклоњени џихадистима због чега је неопходна велика опрезност у предстојећим сатима.

Француска војска је напредовала и на другим локацијама у Малију и током викенда је, уз подршку борбених авиона, извела десетак ваздушних удара, преноси АП.

Агенција наводи речи француског министра одбране који је у интервјуу каналу Франс 5 рекао да је екстремистима нанет значајан ударац.

У знак одмазде за интервенцију француске војске у Малију екстремистичка група "Маскирана бригада" узела је прошле седмице за таоце на десетине људи на гасном пољу "Бритиш петролеума" на југу суседног Алжира, а биланс жртава у операцији ослобађања талаца није до краја познат.

Група је запретила извођењем нових сличних акција уколико Француска моментално не обустави војну операцију у Малију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи