Читај ми!

Настављено бомбардовање у Малију

Француска војска већ трећи дан бомбардује положаје исламиста у Малију. Прекинуто напредовање исламистичких група са севера ка југу земље. У сукобима погинуло неколико десетина људи.

Војска Француске већ трећи дан бомбардује локације наоружаних исламистичких група у Малију и на тај начин прекинула је њихово напредовање са севера ка југу земље. У сукобима је погинуло неколико десетина људи, а мећу њима један вођа исламиста, навели су француски безбедносни извори.

Очекује се да ће данас у Мали почети да пристижу и снаге из суседних земаља, међу којима по 500 војника из Буркине Фасо и Нигера. Земље чланице Економске заједнице западноафричких земаља (ЕКОВАС) одобриле су у суботу слање својих снага у Мали.

Исламисти су изгубили "знатан број" у сукобима, рекао је француски министар одбране Жан Ив ле Дријан, додавши да је "интервенција у току', као и да ће операције бити настављене докле год то буде потребно.

Ле Дријан је рекао да се у Бамаку налази више од 400 француских војника, чији је задатак да заштите француске грађане, као и да пошаљу сигнал екстремистима.

Француски министар одбране је поручио да ће у зависности од ситуације појачати операције и да Француска има подршку међународне заједнице, као и обавештајну и логистичку помоћ САД.

Иако је француски председник Франсоа Оланд синоћ рекао да је француска интервенција нанела тежак ударац исламистима, министар одбране је данас био опрезнији, оценивши да њихово кретање није у потпуности заустављено.

У досадашњим сукобима је погинуло 11 цивила из града Кона, а међу њима је било троје деце, која су се удавила када су скочила у реку да би избегла бомбе.

Више од 60 људи је рањено у војној интервенцији власти те афричке земље против исламистичких побуњеника повезаних са Ал Каидом.  

Више стотина становника града Лере је, бежећи од насиља, отишло данас у суседну Мауританију, удаљену око 70 километара.

Пад стратешки битног града Коне био је разлог да Француска покрене сопствену ратну авијацију како би помогла властима Малија да поврате територију.

Велика Британија је понудила коришћење својих авиона за транспорт војника, а постоји могућност да властима у Малију пружи помоћ у виду обуке војника.

Исламистички побуњеници су искористили хаос настао после државног удара у марту прошле године и заузели северну половину земље. Без јасног лидера на челу државе, војска се пред побуњеницима повлачила ка југу без борбе.

Исламисти су за девет месеци увели ригорознији облик Ислама, са строгим казнама за оне који се не повинују њиховим правилима.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи