Читај ми!

Годишњица бродолома "Коста Конкордије"

Пре тачно годину дана, догодио се бродолом крузера "Коста Конкордија", који је однео 32 живота. Они који су преживели несрећу и чланови породица страдалих, обележавају годишњицу откривањем спомен-плоче и враћањем стена које су поцепале крузер у море.

Људи који су преживели бродолом крузера Коста Конкордија и чланови породица погинулих,  обележавају прву годишњицу несреће код обала Тоскане откривањем спомен-плоче, мисом у њихову част и минутом ћутања. У тој несрећи погинуло је тридесет двоје људи.

Први догађај уприличен током целодневне комеморације било је враћање у море огромних стена које су поцепале 112.000 тона тежак луксузни туристички брод и остале у њему када је ударио у гребен, насукао се и преврнуо са 4.200 путника и чланова посаде.

Стене су враћене на гребен на острву Ђиљо, у Тиренском мору коме и припадају, где ће бити откривена и спомен-плоча жртвама, преноси АП.

Споменик ће бити откривен после мисе и церемоније у част спасилачких екипа.

О потонућу крузера, Тужилаштво италијанске покрајине Тоскане званично је завршило истрагу крајем прошле године, оптужница има 50.000 страна са доказним материјалом.

Крузер, тежак више од 114.000 тона, како су позивајући се на оптужницу, објавили медији, ударио је у стене након што је капетан Франческо Скетино, за којег тужилаштво оцењује да је крив за убиство из нехата, покушавао да изведе маневар "поздрав".

Реч је о специфичном маневру којим је желео да путницима приближи оближње острво Ђиљо, а становницима брод. 

Таблоиди пишу да је у тренутку несреће, Скетино био заокупљен флертовањем са атрактивном Молдавком Домницом Чемортан.

Тужилац сумњичи капетана, коме прети казна од 20 година затвора, да је напустио брод пре него што су евакуисани сви путници. Према наводима оптужнице, у том тренутку још најмање 300 путника налазило се на броду.

Пре годину дана, у петак, 13. јануара, на крузеру се на његовој последњој пловидби, међу путницима и члановима посаде налазило око 1.000 Италијана, 500 Немаца, било их је и из још шездесетак земаља, међу којима и четворо држављана Србије, од којих је једна жена била члан посаде. Сво четворо српских држављана срећно је стигло на обалу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи