Чешка, Земан и Шварценберг у другом кругу

Према прелиминарним резултатима председничких избора у Чешкој бивши премијер Милош Земан освојио 24,6 одсто гласова, а министар спољних послова Карел Шварценберг 22,5 одсто, јавља АФП. Они ће се наћи у другом кругу председничких избора.

Бивши чешки премијер Милош Земан и министар спољних послова Карел Шварценберг освојили су највише гласова и наћи ће се у другом кругу председничких избора у Чешкој, показују прелиминарни резултати.

Први круг је одржан у петак и данас, а на изборе је изашло око 60 одсто од 8,5 милиона регистрованих бирача. Они су бирали између девет кандидата.

Према непотпуним резултатима након пребројавања гласова са 93 одсто биралишта, Земан је освојио 24,6 одсто гласова а кнез Шварценберг је са 22,5 одсто гласова неочекивано престигао једног од фаворита избора, Јана Фишера - бившег премијера техничке владе и некадашњег шефа Уреда за статистику.

Као статистичар по професији, Фишер је већ признао изборни пораз али није желео да каже којег кандидата ће препоручити својим бирачима, иако та препорука може да пресуди у другом кругу.

Највеће изненађење избора је последње место и мање од три одсто гласова за кандидата владајуће Грађанске демократске странке, иначе популарног бившег председника Сената Пшемислава Соботку што се тумачи као казна бирача влади премијера Петра Нечаса због непопуларних мера штедње.

За овакав исход у првом кругу потомак старе европске племићке лозе, Шварценберг, може да захвали Прагу и великим градовима, али пре свега младима.

Парадоксално, највећу подршку младих Чеха и факултетски образованих је најстарији кандидат, харизматични Шварценберг, са навршених 75 година, који је једини поставио на интернет лекарску потврду да је здрав.

Недељу дана пред изборе када се чинило да ће тандем за други круг сигурно бити Земан-Фишер, млади Чеси су организовали велику Фејсбук мобилизацију да се на изборе изађе и да глас Шварценбергу.

Коначни резултати избора биће саопштени вечерас до 18 часова.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи