Руски саветници у Сирији?

Саветници из Русије у Сирији, тврди "Гардијан". Сергеј Лавров назвао евентуалну употребу хемијског оружја „политичким самоубиством", а "Фигаро" наводи да ће Лахдар Брахими данас представити сиријским властима план за решавање конфликта.

Руски саветници су међу посадама нових и надограђених ракетних система земља-ваздух, које је режим Башара ал Асада купио у Москви, тврди британски Гардијан.

Лист наводи да то може да значи да би свака западна интервенција, као што би били директни ваздушни удари, била скупа и ризична, посебно што би евентуалне жртве међу руским саветницима могле имати несагледве геополитичке последице.

У опширном чланку лист пише о активностима сиријске ратне машине упереним према цивилима, посебно о масакру невиних у нападу на пекару у близини града Хама.

Медији су у последње време спекулисали и о могућности да Дамаск у борби за контролу власти у Сирији искористи и хемијско оружје, што су сви светски политичари оценили као апсолутно неприхватљиво.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас у Москви телевизији Раша тудеј да би за Сирију било "политичко самоубиство" ако би употребила хемијско оружје.

"Сваки пут када до нас дођу гласине или информације да Сиријци користе хемијско оружје, ми то проверавамо два или три пута, обраћамо се Влади и сваки пут нас уверавају чврсто да то никад не би чинили ни у каквим околностима", додао је руски министар.

Стручњаци наводе да Сирија има складиште с хемијским оружјем из 70-их година и да је то највеће складиште те врсте на Блиском истоку, јер има неколико стотина тона тог оружја.

Сиријски режим је први пут признао крајем јула да поседује хемијско oружје и запретило да ће га користити у случају западне војне интервенције, али никада против сопственог народа.

Међународни посредник за Сирију Лахдар Брахими, који је допутовао синоћ у Дамаск, данас би требало да представи сиријским властима план о решавању кризе у земљи после 21 месеца конфликта.

Како преноси француски лист Фигаро, Брахими би сиријским властима требало да представи руско-амерички план решавања кризе. 

Позивајући се на дипломатске изворе, лист пише да америчко-руски план предвиђа устав прелазне владе, коју би формирали министри режима и опозиције.

Сиријски председник Басар ел Асад би остао на власти до краја свог мандата 2014. године, али без моћи и икаквих овлашћења и не би могао да се кандидује за наредни мандат за изборе 2014. године.

"Он то управо одбија", рекао је неименовани дипломата а преноси француски лист. Дипломата је додао да Ел Асад пристаје да одустане од власти, али жели да се кандидује за изборе 2014. године.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи