Читај ми!

Насиље на протестима у Индији

Индијска полиција воденим топовима и сузавцем растерала народ на улицама Њу Делхија. Убијен камерман. Демонстранти протестовали због силовања и бруталног пребијања 23-годишње студенткиње.

Индијска полиција је на североистоку земље убила једног камермана, који је снимао протест због сексуалног напада на локалну глумицу, преноси британски Би-Би-Си. Камерман је "убијен пошто је полиција пуцала", након што је протест у индијској држави Манипур постао насилан, рекао је портпарол снага реда за агенцију Франс прес.

С друге стране, власти у главном индијском граду Њу Делхију, забраниле су протесте због одвојеног силовања и бруталног пребијања 23-годишње студенткиње, након сукоба који су избили јуче. После силовања, које је изазвало гнев широм Индије, студенткиња се налази у критичном стању.

Полиција је ухапсила шест мушкараца због сумње да су 16. децембра силовали студенткињу у аутобусу у покрету. Нападачи су њу и њеног пријатеља пребили челичним шипкама, док су сатима возили аутобус градским улицама, чак и поред полицијских пунктова. На крају су их свукли и оставили их на путу.

Инцидент је изазвао серију протеста, а демонстранти су јуче у Делхију покушали да се пробију кроз барикаде и дођу до председничке резиденције, у чијој близини се налазе и зграде парламента и владе, док их је полиција и јуче и данас растеривала воденим топовима и пендрецима.

Више стотина људи изашло је и данас на улице Њу Делхија, иако је министар унутрашњих послова Сушилкумар Шинде обећао да ће размотрити њихов захтев да шесторица осумњичених за силовање буду осуђени на смрт. Полиција воденим топовима и сузавцем растерала народ на улицама тог града.

Шинде је и синоћ, након целодневних протеста и спорадичних сукоба демонстраната и полиције, обећао да ће влада предузети мере за бољу заштиту жена.

Бес због силовања студенткиње проширио се и на државу Манипур, где је филмска глумица Момоко јавно прошле недеље говорила о томе да је и сама била нападнута. Демонстранти су преплавили улице главног града Манипура Имфала, тражећи да глумичин нападач буде ухапшен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи