Читај ми!

Египћани прихватили нацрт новог Устава

Према првим подацима грађани Египта су прихватили нацрт новог Устава који су понудили исламисти председника Мухамеда Мурсија, упркос оштрим критикама опозиције.

Званичник партије Муслиманска браћа, која подржава исламистичког председника Мурсија, рекао је после друге и завршне фазе гласања на референдуму, да на основу преобрајаних готово четири милиона гласова 74 одсто иде у прилог новом Уставу.

И подаци опозиционог Фронта за национални спас показују да су грађани гласали за Устав, пренео је Ројтерс.

Према прелиминарним резултатима после прве фазе, за Устав који подржавају исламистички покрети, гласало је 57 одсто бирача, док је против било 43 одсто.

Званични резултати гласања највероватније неће бити објављени до понедељка, због могућности улагања жалби.

"Сада смо у фази стварања већих савеза, већег разумевања са неисламистима, црквом и левицом. Мораћемо да разговарамо под покровитељством председника Републике. После саопштавања резултата референдума имаћемо устав који је усвојен гласањем, што је први такав чин у историји земље. Уз Божију вољу, биће изабран и парламент на који ће са председника републике прећи законодавна овлашћења", рекао је председник Муслиманског братства Мухамед Бади.

Аналитичари су раније предвидели да ће, као и прошле суботе, највећи број бирача гласати за нацрт новог устава, који су сачинили исламисти у парламенту, будући да су преосталих 17 провинција још конзервативније и наклоњеније исламистичком покрету Муслиманска браћа председника Мухамеда Мурсија.

Гласање је одржано на 6.724 бирачка места у 17 провинција и на њима право гласа има 25,5 милиона бирача, а протекло је, као и у првој фази, уз бројне неправилности. Главна од њих је одсуство судија који су овлашћени да прате ток гласања, па су због непојављивања или кашњења судија многа бирачка места отворена са вишечасовним закашњењем, наводи Итар Тас, додајући да је ЦИК већ добила стотине жалби због тога.

Присталице Мурсија кажу да је Устав кључан за развој демократије, две године после "арапског пролећа" и рушења Хоснија Мубарака, као и да ће учврстити ослабљену економију.

С друге стране, опозиција оптужује Мурсија да Уставом фаворизује исламисте, а игнорише права хришћана који чине око 10 одсто становништва, као и права жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи