Читај ми!

Заокрет на италијанској политичкој сцени

Председник Италије Ђорђо Наполитано распустио парламент, пошто је премијер Марио Монти јуче поднео оставку. Ванредни избори крајем фебруара. С нестрпљењем се ишчекује и да ли ће се Монти кандидовати.

Италијански председник Ђорђо Наполитано распустио је парламент, пошто је премијер Марио Монти јуче поднео оставку. Ванредни избори биће одржани 24. и 25. фебруара, саопштила је италијанска влада.

"Управо сам потписао декрет за распуштање парламента", рекао је Наполитано новинарима после консултација са политичким лидерима, а пренео Ројтерс.

Монти се повукао после само 13 месеци, јер је партија бившег премијера Берлусконија његовој влади окренула леђа.

''То је крај владе технократа и надам се да се никада више нећемо наћи у ситуацији где нема демократије. За мање од две недеље дијалога са гласачима, моја партија је добила пет одсто подршке. Желимо 40 процената, што би нам омогућило победу'', јасан је бивши премијер
Силвио Берлускони.

Сада је главно питање хоће ли се и Монти, попут Берлусконија, упустити у изборну трку као могући представник коалиције конзервативних странака.

Аналитичари сматрају да бивши европски комесар и професор политичке економије посао неће оставити недовршен. Као премијер, настојао је да Италију поштеди грчког сценарија.

Франческо Ангелоне са Институт за политичке студије сматра да Монти неће одустати.

"Спровео је серију непопуларних мера штедње како би јавне финансије довео у ред. Убудуће би могао да се посвети економском развоју Италије'', каже Ангелоне.

Премда је усвојен Монтијев буџет за 2013. годину и донекле обновљено поверење у италијанско тржиште, економија и даље грца у рецесији. Незапосленост је достигла рекордан ниво, а јавни дуг треће по величини привреде у еврозони премашио је две хиљаде милијарди евра.

У случају да се на фебруарским изборима кандидује за премијера, Марио Монти изгубиће имиџ нестраначке личности.

Док се Европска унија залаже за наставак његових економских реформи, већина стручњака сматра да би влада у Риму требало да задржи политичку неутралност.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи