Читај ми!

Европа страхује од "бајкера"

Велики талас мотоциклиста из САД, Канаде и Аустралије стиже у Европу, а страхује се да би могло доћи до њихових сукоба, као што је деведесетих то био случај са нордијским бајкерима.

Европол је упозорио да талас банди мотоциклиста из САД, Канаде и Аустралије стиже у Европу и да се могу очекивати "смртоносни окршаји", попут "рата" нордијских бајкера деведесетих година.

У Европу је досад дошло више од 700 чланова аустралијских "Команчероса" и "Побуњеника", канадске "Рок машине" и америчких "Монгола" и "Вагоса", наведено је у саопштењу европске полиције, чији је штаб у Хагу, пренео је АФП.

Банде, које су познате по томе што "заузимају територију" ради трговине дрогом, оружјем или људима, регрутују у Европи нове чланове међу екстремним десничарима, припадницима затворских група, хулиганима и војним особљем, напоменуо је Европол.

Европска полиција упозорила је да се могу очекивати обрачуни и одмазде пошто су банде "склоне ектремним облицима насиља", која подразумевају коришћење "калашњикова" и бомби, и неретко се сукобљавају са локалним криминалним групама.

Савремене банде мотоциклиста све мање имају везе с бајкерским начином живота пошто многи чланови тих банди немају мотор, па чак ни возачку дозволу, наводи се у саопштењу.

Европол је обавестио националне полицијске снаге на опасност од евентуалних окршаја и могуће промене у свету организованог криминала.

Подсећајући на такозване "Ратове нордијских бајкера" деведесетиих година двадесетог века, полиција је истакла да је то типичан пример ескалације ектремног насиља која је резултат повећаног броја бајкера у Европи.

Ти сукоби избили су када је бајкерска група "Бандидос" доспела у нордијске земље и сукобила се с локалним "Анђелима пакла" због територије.

Мотоциклисти су користили оружје попут аутоматских пушака, противоклопног оруђа и аутомобила бомби. У насиљу је убијено најмање 11, а рањено више десетина бајкера.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи