Читај ми!

Тужиоци траже смртну казну за Бејлса

САД ће тражити смртну казну за војника Роберта Бејлса, због масакра 16 цивила у Кандахару.

Војни тужиоци САД ће тражити смртну казну за америчког војника Роберта Бејлса, који је убио 16 авганистанских цивила 11. марта у провинцији Кандахар, саопштила је америчка војска, а пренео АФП.

Бејлсу се суди пред војним судом у бази Луис Мекорд у Вашингтону, а саслушање је почело 11. новембра.

Он се суочава са 16 тачака оптужнице за убиство с предумишљајем, плус оптужбе за покушај убиства, напад и коришћење стероида.

"Америчка влада ће тражити да му се изрекне смртна казна", саопштио је Војни суд.

Бејлс је оптужен да је на спавању убио 16 цивила, укључујући деветоро деце и једну трудницу, у два села у провинцији Кандахар.

Заставник Бејлс оптужен је да се 11. марта искрао из удаљеног стражарског пункта на југу Авганистана, опремљен пушком М-4 и подцевним бацачем граната, и отишао у села Баланди и Алкозаи у дистрикту Панџвај у провинцији Кандахар, где је на спавању побио 16 сељана.

Од 16 жртава, деветоро су била деца, а 11 чланови једне породице. Шесторо људи је рањено, а нека тела су запаљена, подсећа АП.

Уколико буде био осуђен на смртну казну, он би могао бити први амерички војник над којим би била извршена егзекуција у последњих 50 година.

Последњи пут то је учињено 1962. годиние у случају Џона Бенета, који је обешен због силовања и покушаја убиства.

Пре Авганистана, Бејлс је учествовао у три борбене мисије у Ираку, а његово хапшење је изазвало дискусију у Сједињеним Америчким Државама о притисцима и стресовима које доживљавају војници услед вишеструког учешћа у борбеним мисијама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи