Читај ми!

Расте напетост у Египту

Врховни тужилац Египта Талат Абдулах повукао оставку, коју је недавно поднео. Египатска опозиција позвала присталице да на референдуму у суботу одбаце Нацрт устава.

Врховни тужилац Египта, коjeг је именовао исламистички шеф државе Мухамед Мурси, повукао је оставку коју је недавно поднео, што би могло да изазове нове напетости у јавности уочи кључног гласања о Нацрту устава земље.

Тужилац Талат Абдулах рекао је новинарима да је оставку поднео под притиском чланова Тужилаштва, који су у понедељак организовали пасивни протест пред његовом канцеларијом.

Поједини тужиоци Адулаха су оптужили да је вршио притисак на једног судију да не ослободи око 130 Мурсијевих политичких противника, приведених током уличних нереда почетком месеца.

Судија је био задужен да истражи сукобе од 5. децембра између чланова Муслиманског братства и противника председника Мурсија.

У једном говору председник Египта је рекао да су приведени признали да су били плаћени да нападну његове присталице, што је судија демантовао.

Египатска опозиција позвала је данас своје присталице да, другог дана референдума, у суботу одбаце предложени Нацрт устава које подржавају исламисти и обећала да ће амандманима наставити борбу до избора који се очекује следеће године.

Само 48 сати од другог дана јавног изјашњавања, опозициона коалиција коју чине либерали, левичари, хришћани и секуларни муслимани позвали су Египћане да у суботу кажу "не" када се буду изјашњавали о спорном документу, пренела је агенција Ројтерс.

Првог дана изјашњавања о Нацрту устава прошле суботе, 57 одсто Египћана изјаснило се у корист предложеног највишег правнога акт државе који промовише председник Мухамед Мурси као важан корак у транзицији Египта ка демократији, скоро две године после свргавања бившег председника Хоснија Мубарака.

Устав мора да буде усвојен (да буде на снази) пре него што предвиђени избори могу бити одржани, и ако референдум прође, избори би могли бити у року од два месеца, подсећа британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи