Читај ми!

ЕУ у борби против пушења

Упозорења о штетности дуванског дима ће, по препоруци Европске комисије, убудуће чинити 75 одсто површине кутије цигарета. Европска унија кренула је у оштру борбу против пушења пошто од последица пушења у Европи сваке године умре 700.000 људи.

Европска комисија је кренула у оштру борбу против пушења. Како би се заштитили потрошачи, 75 одсто кутије цигарета биће прекривено упозорењима о штетности дуванског дима, а забрањује се и додавање арома.

Пушачи и непушачи увек су у свађи. Први не хају за упозорења, други страхују за своје здравље када су у друштву пушача и не престају да их наговарају да оставе цигарете. Питање је да ли шокантне фотографије на кутијама могу да промене навике.

Једни сматрају да упозорења неће ништа променити, да ће људи и даље куповати цигарете. Други истичу да је свако од пушача свестан ризика, али да мисле да њих неће задести лоша судбина.

Новина је јединствена амбалажа са фотографијама које показују колику штету изазива пушење. Најчешће је то слика рака плућа или оболелог крвног система, а то су болести које могу довести до инфаркта или можданог удара.

"Кутија цигарета не сме да изгледа као слаткиш или козметички артикал. Циљ нам је да ономе ко купује цигарете пошаљемо јасну поруку да је дуван штетан. Ако знамо да 70 одсто пушача почне да пуши пре 18. године, наш главни циљ је да се млади одврате од пушења", каже европски комесар за здравље и потрошаче Тонио Борг.

Бројеви говоре сами – дуван убије половину својих потрошача и изазива озбиљну зависност.

"Многи умиру, неки и престану са лошим навикама, али произвођачи раде непрестано не би ли добили нове потрошаче. Зато посебно треба радити на заштити младих", истиче Нилс Тем Кјар из Друштва за борбу против рака у Данској.

То је истовремено група од које индустрија дувана највише очекује. Зато многи произвођачи најављују правне кораке да оспоре одлуке Европске комисије.

Цигарете са упозоравајућим фотографијама већ су у продаји у Аустралији, Канади и Бразилу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи