Читај ми!

Битка за предграђе Дамаска

Контраофанзива Асадових снага у предграђу престонице. Уједињене нације траже милијарду и по долара помоћи за више од 500.000 избеглица. У Алепу, трговац убио жену, Рускињу, јер је подржавала Асада.

Снаге сиријског председника Башара ел Асада почеле су контраофанзиву против побуњеника у предграђима Дамаска, јавила је сиријска државна агенција Сана.

Према наводима те агенције, сиријска војска убила је велики број побуњеника у јужним четвртима града и у близини палестинског избегличког кампа Јармук.

Жестоке борбе на прилазима Дамаску уследиле су свега дан пошто су обе стране, устаници и Асадова влада, признали да ће грађански рат у Сирији, који бесни већ више од годину и по дана, тешко бити одлучен на бојном пољу.

Сиријски побуњеници, међутим, најављују да би могли да поразе Асадов режим за месец дана, ако би имали противавионске пројектиле, рекао је новоизабрани командант побуњеника, генерал Салим Идрис агенцији АП.

Без помоћи међународних снага, борба са режимом би могла да потраје "месец, два, или три месеца", рекао Идрис.

Јужне четврти сиријске престонице биле су упоришта опозиције од избијања сукоба у марту 2011. године. Побуњеници су протеклих недеља остварили напредак у предграђима, где су заузели војне базе и борили се против палестинске групе одане сиријској влади.

Главни заповедник побуњеничких снага у Алепу и први човек побуњеничке групе Ливај Ал Тавид Јусеф ал Јадер, познатији као Абу Фурат, убијен је у суботу у северном делу Алепа у покушају побуњеника да заузиму зграду војне академије оружаних снага Сирије.

Помоћ избеглицама

Уједињене нације упозоравају да је број избеглица из те државе већ одавно прешао бројку од пола милиона и затражиле су 1,5 милијарди долара за помоћ најугроженијима.

"Обим ове хуманитарне кризе је неспоран", рекао је Радхуан Нуицер, регионални хуманитарни координатор УН за Сирију, упутио позив за помоћ из Женеве.

Више од 525.000 сиријских избеглица је већ регистровано, а последње процене су да ће до милион избеглица у пет земаља, укључујући и Египат по први пут, требати помоћ у првој половини 2013. саопштила је агенција УН за избеглице.

Убиство без казне

Сиријски трговац убио је своју жену, Рускињу, зато што је бранила сиријског председника Башара ал Асада, рекао је  агенцији Франс прес рођак тог Сиријца.

Четрдесетогодишњи Мухамад О. који има продавницу одеће, испалио је три хица из пиштоља у своју жену коју је упознао пре четири године у Русији.

"Свађа је почела зато што је он критиковао Асада, док га је она бранила. Свадја је ескалирала и он је пуцао у њу", испричао је Мохамадов родјак Ахмад. Убица је потом изашао на улицу и окупљенима рекао да његова жена "није престајала да га изазива подршком Башару и више није могао да то поднесе".

Убиство се догодило у побуњеничком делу Алепа, а у том крају, како додаје Франс прес, нема полиције, а побуњеници нису ухапсили Мухамада.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи