Читај ми!

Кина лансирала турски сателит

Са полигона Дјиукван из Кине успешно лансиран у орбиту турски сателит за извиђање. Турска се тако сврстала међу 25 земаља способних да произведу сателит.

Кина је са полигона Дјиукван успешно лансирала у орбиту турски сателит за извиђање "Гоктурк-2", јавиле су агенције.

Како је јавила агенција Синхуа, сателит је лансиран ракетом-носачем "Дуги марш 2Д".

Анадолија јавља да је лансирање из кинеске свемирске базе праћено у директном преносу у Анкари, којем је присуствао и турски премијер Реџеп Тајип Ердоган у Институту за свемирска истраживања (ТУБИТАК).

"Ово је за нашу земљу историјски тренутак", рекао је Ердоган после лансирања, додајући да се Турска сврстала међу 25 земаља које су способне да произведу сопствени сателит.

Реч је о апарату високе резолуције посредством којег ће бити могуће надгледати било коју тачку на земљи, а биће лоциран на висини од 686 километара.

Како наводи Анадолија, сателит ће се користити за потребе из области одбране и развоја.

АФП извештава да ће се апарат користити углавном за заштиту природне средине, истраживање минералних богатстава, урбанистичко планирање и надзирање и управљање природним катастрофама.

Очекује се да први снимци са сателита "Гоктурк-2" буду преузети до краја децембра.

Агенције подсећају да је прошлог месеца из Кине лансиран европски телекомуникациони сателит, а у септембру је кинеском ракетом-носачем лансиран венецуелански сателит.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи