Читај ми!

Иран: "Патриот" је увод у светски рат

Размештања ракета "патриот" у Турској могло би довести до светског рата , изјавио командант иранских оружаних снага генерал Хасан Фироузабади.

Планирано размештање НАТО ракета "патриот" на турско-сиријској граници могло би довести до "светског рата" , изјавио је командант иранских оружаних снага генерал Хасан Фироузабади.

"Свака од тих ракета је 'црна тачка' на мапи света чији је циљ да изазове светски рат", рекао је он, преноси Ројтерс.

"Они праве планове за светски рат и ово је веома опасно по будућност човечанства, као и читаве Европе", истакао је Фироузабади.

Турска, која подржава побуну против сиријског режима, обратила се за помоћ НАТО-у након што су сукоби из Сирије, који трају већ 21 месец, почели да се преливају преко њене границе, а Алијанса је овај захтев званично одобрила 4. децембра.

Систем "патриот" пројектован је за пресретање авиона и пројектила. У Турској ће бити размештено и око 400 немачких и 360 холандских војника.

НАТО тврди да размештање система "патриот" у Турској има искључиво одбрамбену сврху, док Русија, Сирија и Иран упозоравају да ће оно додатно повећати нестабилност у региону.

САД, као и Немачка и Холандија у свом наоружању имају најмодерније верзије "патриота" ПАЦ-3 са дометом ракета од 120 километара у борби против авиона и 20 километара против балистичких ракета.

Радар који је увезан на ракетни систем открива циљеве на даљинама од три до 170 километара. Може да прати до 100 циљева и истовремено истовремено наводи девет ракета на различите циљеве.

Свака земља ће према најавама послати по две батерије "патриота", а свака батерија има четири до шест лансера ракета. Према правилима (која се стално мењају), сваки лансер са собом носи 16 пројектила. 

Најављено је да ће "патриоти" бити оперативни на турско-сиријској граници крајем јануара наредне године, а за то време потребно је обавити извиђање терена и обавити припреме за постављање читавог система лансера, радара командних и возила за снабдевање на положаје.

С обзиром да су све три земље, САД, Немачка и Холандија - чланице НАТО-а и стално имају заједничке војне вежбе, "патриот" ће чим буде размештен на положаје и почне са радом, бити у потпуности спреман да обави своју званичну одбрамбену мисију.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи