Читај ми!

Јубилеј катедрале Нотр Дам

Хиљаде Парижана, туриста и великодостојника окупило се на свечности, којом почиње једногодишња прослава 850 година постојања париске катедрале Нотр Дам.

Више хиљада људи окупило се испред катедрале Нотр Дам у Паризу, како би присуствовали свечаној миси, којом је почело обележавање 850. годишњице од почетка изградње тог храма.

Тај вредан и редак јубилеј биће обележаван у наредних 12 месеци мноштвом манифестација, а посебно свечано биће у фебруару, када ће чувена готска катедрала из 12. века добити нова звона.

Организатори прославе предвидели су бројне семинаре и концерте духовне музике, а Пошта Француске издаће пригодну марку.

Вечерашњој свечаној миси присустовали су, између осталих, надбискуп Андре Винг Троа и градоначелник Париза Бертран Делано.

Према речима надбискупа, катедрала, чија је изградња почела 1163, а завршена 1345. године, представља симбол за све Парижане, али и за све људе широм света.

После свечане мисе, окупљенима се испред катедрале обратио и министар унутрашњих послова Француске Манел Валс, који је истакао да је Нотр Дам надживела 80 краљева, двојицу императора и пет република.

Нотр Дам сваке године посети око 14 милиона људи. У њој се сваког дана одржи пет миса, а недељом седам.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи