Читај ми!

САД признaо сиријску опозицију

Опозиција у Сирији је довољно инклузивна да се може сматрати легитимним представником сиријског народа насупрот Асадовом режиму, саопштио је Барак Обама. САД неће снабдевати сиријску опозицију оружјем, али таква могућност није искључена, уколико у будућности буде оцењено да је то потребно.

Вашингтон је формално признао новоформирану опозициону коалицију у Сирији као легитимног представника сиријског народа, саопштио је амерички председник Барак Обама.

Према његовим речима, та коалиција је сада довољно обухватна да може да представља сиријски народ.

"Закључили смо да је сиријска опозициона коалиција довољно инклузивна да може да представља сиријско становништво и одлучили да их сматрамо легитимним представником сиријског народа насупрот Асадовом режиму", рекао је Барак Обама за телевизију Еј-Би-Си.

Ово саопштење даје нови легитимитет побуњеницима и означава нову фазу у напорима САД да изолују Асадов режим, оцењује Еј-Би-Си. И сам Обама тврди да је то "велики корак".

"Наравно, уз то признање иде и одговорност. То значи да треба да се организују на одговарајући начин, да представљају све стране, да се посвете политичкој транзицији која поштује права жена и мањина", нагласио је амерички председник.

Признањем опозиционог савета као јединог представника сиријског народа САД се придружио ставу Велике Британије, Француске и неколико арапских земаља, заузетом недуго по формирању тог тела на састанку представника сиријске опозиције прошлог месеца у Катару.

Обамина администрација признањем сиријског опозиционог савета жели да ограничи утицај сиријских екстремистичких побуњеничких група повезаних са Ал Каидом.

Русија критикује САД због њиховог признавања сиријске опозиционе коалиције као легитимног представника сиријског народа, указавши да је то противно договорима о политичкој транзицији у тој блискоисточној земљи.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је изненађен и да изгледа да се Америка клади на "оружану победу" опозиције над снагама сиријског председника Башара ел Асада, преноси агенција Ројтерс.

"Ово је супротно договору постигнутом у Женеви, према коме се предлаже почетак свесиријског дијалога између представника кога именује влада, с једне стране, и представника опозиције, с друге стране", истакао је Лавров.

Руски министар сматра да се оваквом одлуком САД нарушавају напори да се оконча конфликт у коме је више од 40.000 људи убијено.

Споразум из Женеве усвојила је 30. јуна Акциона група о Сирији, а односи се на принципе транзиције у Сирији.

Амерички председник Барак Обама саопштио је да је Вашингтон формално признао опозициону коалицију у Сирији као легитимног представника сиријског народа, али да признање не значи да ће САД почети да снабдева сиријску опозицију оружјем.

Међутим, функционери америчке администрације не искључују такву могућност у будућности, уколико буде оцењено да је то потребно како би се помогло политичко решење.

Очекује се да ће америчко признање сиријског опозиционог савета бити у центру данашње међународне конференције посвећене кризи у Сирији, која се одржава у Маракешу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи