Читај ми!

Северна Кореја лансирала ракету

Северна Кореја лансирала је ракету дугог домета, која је прелетела изнад Окинаве у Јапану, саопштиле су јапанске власти. Лансирање осудиле Јужна Кореја, САД, Јапан, Кина и Русија. Савет безбедности Уједињених нација осудио лансирање ракете.

Ракету дугог домета која је пролетела изнад Окинаве у Јапану лансирала је Северна Кореја, саопштиле су јапанске власти. Јужна Кореја, САД, Јапан, Кина и Русија осудиле лансирање. Очекује се да ће Савет безбедности данас заседати на захтев САД и Јапана.

Пројектил је лансиран у 9.49 пре подне по локалном времену, односно у 00:49 по Гриничу, наводи се у саопштењу јапанске владе.

Северна Кореја саопштава да шаље сателит у орбиту Земље и да је надлежним међународним агенцијама доставила планирану путању ракете изнад јапанског острва Окинава.

Саопштавање ове информације на телевизији изазвало је бурни аплауз међу посетиоцима кафетерије у пјонгјангском хотелу Корјо.

Власти у Пјонгјангу су претходно указивале на постојање техничких проблема који би могли да доведу до одлагања те акције.

Како пише Асошиејтед прес, велико је изненађење што је тестирање ракете уопште успело, након неколико пропалих покушаја.

Лансирање сателита, које је Северна Кореја најавила 1. децембра, осудиле су, између осталих, Јужна Кореја, САД, Јапан и Русија, сматрајући да се ради о тесту ракете дугог домета у коју би у будућности могла да буде смештена нуклеарна бојева глава.

Режим Ким Џонг Уна тврди да лансирање ракете Унха-3 има за циљ да се у свемир пошаље сателит, чије су функције мирнодопске.

Северноамеричка команда за противваздушну одбрану (НОРАД) потом је потврдила да је Северна Кореја послала објекат у свемир, који је стигао у орбиту.

Војни стручњаци сматрају да је данашње успешно лансирање приближило Северну Кореју циљу - могућности да ракетом са нуклеарном главом нападне Калифорнију.

Осуде међународне заједнице

САД и њихови савезници позвали су на хитно заседање Савета безбедности УН поводом лансирања севернокорејске ракете.

Вашингтон је поручио да тај акт Пјонгјанга представља провокацију.

То је "веома провокативан чин који прети регионалној безбедности, крши резолуције 1718 и 1874 Савета безбедности УН и омета напоре за разоружавање", навео је у саопштењу портпарол Савета за националну безбедност САД Томи Витор.

Генерални секретар УН Бан Кимун изразио је забринутост за "мир и стабилност у региону" због "јасног кршења" резолуција УН.

Руско министарство спољних послова саопштило је да "дубоко жали" због лансирања севернокорејске ракете и истакло да је тиме прекршена резолуција 1874 Савета безбедности УН.

Портпарол кинеске дипломатије Хонг Леи је, такође, изразио жаљење због лансирања севернокорејске ракете упркос великој забринутости медјународне заједнице.

Токио је критиковао потез "који се не може толерисати", док је Јужна Кореја "снажно" осудила лансирање и провокације свог северног суседа. Оштра осуда стигла је и из Лондона.

Јужнокорејски председник Ли Миунг Бак сазвао је хитан састанак безбедносних структура те земље, јавља Ројтерс

Оцењује се да је режим Ким Џонг Уна лансирањем ракете дугог домета начинио огроман корак напред у развоју технологије која се може корисити за нуклеарно ратовање.

 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи