Читај ми!

Нобелова награда - признање и упозорење

Нобелова награда за мир признање за све што је Европска унија постигла у протеклих 60 година, али и позив да наставимо заједно да обликујемо будућност, поручио председник савета ЕУ Херман ван Ромпеј. Уочи доделе награде протести у Ослу.

Европска унија сутра прима Нобелову награду за мир. У Осло су стигли челни људи из Брисела, а председник савета ЕУ Херман ван Ромпеј поручује да ће Европска унија после кризе изаћи јача, и поново бити симбол наде.

"Нобелова награда за мир је признање за све што је Европска унија постигла у протеклих 60 година, али и позив да у наредних 60 година наставимо заједно да обликујемо будућност", рекао је Ромпеј.

Ромпеј је, на конференцији за новинаре уочи доделе награде, подсетио да су две ривалске земље само пет година година после Другог светског рата одлучиле да промене курс историје и од непријатеља постале партнери.

"У то време успех овог подухвата је био неизвестан, а данас смо јака Унија са 27 чланица, ускоро и више. То је доказ моћи политчке воље и имагинације", нагласио је Ромпеј.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да је награда признање за оно што је учињено, за демократизацију, успостављање мира, владавине права, поштовање људских права.

"У протеклим деценијама смо доприносили бољој организацији света и показали смо да Европа може бити уједињена у миру, а сада нам је задатак да предводимо свет у глобалној потрази за миром", оценио је Барозо.

Барозо је, говорећи о улози ЕУ у бившој Југославији, рекао да је Словенија сада чланица Уније, да ће Хрватска то постати следеће године, а све остале државе су у различитим фазама прикључења и преговора о чланству.

Оне виде ЕУ као најбољи начин да консолидују мир у региону, истакао је Барозо.

Председник Европског парламента Мартин Шулц захвалио је Нобеловом комитету за доделу награде, коју схвата као признање и упозорење.

"Један славни добитник Нобелове награде, додуше за књижевност, Томас Ман описао је породицу кроз три генерације", навео је Шулц. Према његовим речима, постоје оснивачи, администратори и они који прокоцкају наслеђе.

"Не желим да будем та трећа генерација", истакао је Шулц.

Шулц је оценио је процес проширења једно од највећих достигнућа ЕУ због чега се залаже за наставак овог процеса.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи