Читај ми!

Мурси укинуо спорни декрет

Председник Египта Мухамед Мурси поништио декрет који му даје шира овлашћења, али ће се референдум о нацрту новог устава Египта ипак одржати као што је планирано, 15. децембра.

Египатски председник Мухамед Мурси укинуо је контроверзни декрет на основу којег је приграбио значајно већа овлашћења, а који је довео до гневних демонстрација и шест изгубљених људских живота током тих протеста.

Међутим, како јутрос јавља Би-Би-Си, новинарима на конференцији за штампу у Каиру је речено да ће се такође контроверзни референдум о нацрту новог устава Египта ипак одржати као што је планирано - 15. децембра.

Мурси је јуче задужио шест особа да "промене уставну декларацију", чије је доношење послужило као повод за протесте широм Египта. Групу експерата чине правници и политичари.

"Уставна декларација је од овог тренутка поништена", рекао је новинарима Селим ел Ава, исламски политичар који је одређен да извести јавност о оном што се Мурси синоћ договорио са групом политичара и јавних експерата.

Ел Ава је такође рекао да ће се референдум о новом уставу ипак одржати, зато што председник нема законска овлашћења да га одложи.

Изјава премијера је уследила после изјаве главне опозиционе коалиције, Фронта националног спаса да ће наставити протесте против Мурсија.

"Расположење египатског народа више је оријентисано према генералном штрајку", изјавио је синоћ представник опозиције Мохамед Абу ел Гар.

Та коалиција, која жели да и декрет и референдум буду опозвани, саопштила је да је повлачење декрета "недовољан корак".

Политичка организација Омладински покрет 6. априла саопштио је да повлачење "политички маневар" ради заваравања народа. Мурси је декретом од 22. новембра ставио себе изнад судске власти.

Египатска војска поручила је такође у суботу да се политичка криза у тој земљи мора решити дијалогом и да ће, у супротном, уследити "катастрофалне последице".

Око председничке палате су и даље бетонски блокови, бодљикава жица и тенкови.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи