Читај ми!

Годишњица Хамаса

У граду Гази слави се 25. годишњица оснивања радикалног покрета Хамас. Јубилеј се обележава две недеље после најкрвавије серије палестинско-израелског сукоба у Гази. Лидер Хамаса обећава наставак борбе против Израела.

Хиљаде Палестинаца окупило се у Гази поводом 25. годишњице оснивања радикалног покрета Хамас, а на прослави jе говориo и његов лидер Халед Машал,  који се после 50 година вратио на палестинску територију. Присталице Хамаса дошле су на прославу упркос јакој киши, а неки су довели и децу обучену у униформе.

Машал је рекао  да ће наставити борбу против Израела. "Не одустајемо ни од једног инча Палестине, која ће остати исламска и арапска за нас и ни за кога другог. Џихад и оружани отпор је једини пут. Не можемо признати израелски легитимитет", рекао је лидер Хамаса.

Годишњица оснивања Хамаса обележава се две недеље после најкрвавије серије палестинско-израелског сукоба у Гази у последње четири године.

Хамас себе сматра победником осмодневног сукоба, пошто је Израел пристао на примирје уз посредовање Египта, уместо да крене у копнену инвазију, којом је претио.

Долазак Машала у појас Газе, одакле је отишао као дете и водио Хамас из Катара, сведочи о промени односа на палестинској политичкој сцени, пре свега између Хамаса који влада у појасу Газе и Фатаха председника Махмуда Абаса који је на власти на Западној обали.

Машалов долазак био је незамислив пре само неколико недеља, до постизања споразума 21. новембра којим је Израел прихватио услов да не напада лидере Хамаса, већ да уз посредовање Египта преговара с том милитантном групом, чији је, иначе, главни прокламовани циљ уништење јеврејске државе.

Машала су пре 15 година у Јордану умало убили израелски агенти, који су му у ухо ставили отров. Преживео је пошто је Вашингтон приморао израелског премијера Бењамина Нетаниjахуа да му достави противотров.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи