Читај ми!

Безбеднија ''Тојота''

Сензори који аутоматски заустављају аутомобил уколико возач грешком притисне папучицу за гас уместо кочнице, једна су од иновација за сигурнију вожњу које уводи аутомобилска компанија ''Тојота''

Јапанска "Тојота" уводи нове сигурносне системе који треба да повећају безбедност њихових аутомобила и допринесу смањењу саобраћајних несрећа на путевима, кажу у овој аутомобилској компанији.

На простору од 3 и по хектара технолошког центра у Сусану, недалеко од Токија, тестирају се различите иновације за "Тојотине" аутомобиле.

У оквиру једног од нових сигурносних система користе се сензори и камере постављени на раскрсницама и непрегледним угловима улица.

Они у возила шаљу информације о могућим, невидљивим опасностима на путу, као што су друга возила или пешаци.

Приказани су и сонарни сензори који могу аутоматски да зауставе аутомобил уколико возач паркирајући се грешком притисне папучицу за гас уместо кочнице.

Циљ сигурносних иновација је да повећају безбедност аутомобила и допринесу смањењу саобраћајних несрећа на путевима, наводи најпознатија јапанска аутомобилска компанија.

''Тојота жели да допринесе да број смртних случајева на друмовима у будућности буде нула'', каже стручњак за безбедност возила Моритака Јошида.

Представљена технологија допринеће и спречавању судара при великој брзини.

У "Тојоти" тврде да је систем ефикасан у 90 одсто случајева када је брзинска разлика између два возила до 60 километара на сат.

"До већине удеса у Јапану долази јер возачи нешто нису приметили или су превидели. Развили смо систем знајући да уз коришћење информационе технологије можемо да спасемо много живота", говори инжењер Хиројуки Канемицу.

Визија будућности "Тојоте" у домену безбедности на путевима је и да возила буду у координацији преко уграђених сензора и камера, упозоравајући на друго возило или пешака.

Ривал овом јапанском гиганту је "Нисан", који је осмислио систем за аутоматско скретање возила ако се изненада појави пешак.

У "Тојоти" планирају тестирање нове технологије на путевима за две године али није најављено када ће се новитети наћи на тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи