Читај ми!

Египатска војска: Дијалог или интервенција

Уколико се не успостави дијалог којим ће бити решена криза, египатска војска је запретила да ће бити приморана да интервенише да би спречила да земља склизне у "мрачни тунел". Муслиманско братство позвало народ на окончање насиља.

Египатска војска позвала је на дијалог како би се решила криза у земљи, изазвана одлуком председника Мохамеда Мурсија о промени устава. У противном бићемо приморани да интервенишемо да би спречили да Египат склизне у "мрачни тунел", наводи војска.

У првом саопштењу од почетка протеста и у тренутку када су демонстрације испред председничке палате настављене, војска је обећала да је њен приоритет да штити јавне инситуције и животе људи.

Опозиција је одбила позив египатског председника за разговоре све док се не одрекне новоустановљених моћи и одустане од спровођења референдума за промену устава.

Мурсијеви критичари истичу да је нацрт направило парламентарно тело у којем су исламисти доминантни и који подржавају египатског председника, а да је тај нацрт онда на брзину прогуран кроз парламент без правих консултација.

Резултат тога, објашњавају критичари, је тај да предложене промене устава не гарантују политичке и религијске слободе и права жена.

Потпредседник Махмуд Меки рекао је да би Мурси могао да одложи референдум, који је заказан за 15. децембар.

Египатски закон, иначе, налаже да референдум мора да буде одржан две недеље након што га председник знанично предложи.

Позив на мир

Врховни верски вођа египатског Муслиманског братства Мохамед Бади позвао је сународнике да окончају насиље и поручио да су избори најбољи пут за излазак земље из политичке кризе.

Египат је у кризи од 22. новембра, када је председник Мохамед Мурси, припадник Муслиманског братства, указом проширио своја овлашћења.

Након тога уследили су протести који су ове недеље прерасли у сукобе Мурсијевих присталица и противника у Каиру, при чему је седморо људи изгубило животе, а више од 600 је повређено.

Верски вођа Бади тврди да присталице Муслиманског братства нису иницирале сукобе испред председничке палате.

Председник Египта Мохамед Мурси саопштио је да остаје при одлуци да референдум буде 15. децембра, иако опозиција тражи отказивање јер сматра да будући устав не гарантује слободу речи и вероисповести.

Лидер опозиције Мухамед ел Барадеј преко друштвене мреже Твитер позвао је политичке снаге да избегавају дијалог све док председник не повуче нацрт новог Устава који му даје готово неограничену моћ и повуче одлуку о референдуму.

У Каиру је данас мирно, након синоћних протеста на којима се окупило више од 10.000 Мурсијевих противника.

Демонстранти су узвикивали "Ми желимо пад режима", слоган популаран током побуне која је довела до пада председника Хоснија Мубарака фебруара 2011.

У околини председничке палате данас се налази стотинак демонстраната.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи