Читај ми!

Тајфун се враћа, број жртава расте

Разорни тајфун, који је у уторак погодио југ Филипина, сутра ће ударити највеће острво Лузон, где се налази главни град Манила. Број погинулих достигао 600, а спасиоци трагају за исто толико несталих. Скоро 400.000 људи остало без домова. Проглашено стање националне угрожености.

Тајфун Бофа, који је на југу Филипина однео скоро 600 живота, враћа се ка овој острвској земљи, упозоравају метеоролози.

Док спасиоци и даље трагају за око 600 несталих, Бофа ће, како се прогнозира, сутра ујутру погодити северни део највећег острва Лузон, на којем се налази главни град Манила.

Како јавља агенција Франс прес, очекују се удари ветра до 160 километара на сат.

Скоро 400.000 људи остало је без домова након удара тајфуна у уторак, а војници, полиција и волонтери у тешко погођеном граду Њу Батан формирали су тимове који траже знаке живота испод тона обореног дрвећа и камења које је збрисано са брда око града.

"Не можемо да пронађемо људе који би нас наводили у потрагама. Читаве породице су погинуле, а преживели су у шоку", рекао је портпарол општинских власти Марлон Есперанца за АП.

Према његовим речима, напоре у потрази отежава и то што су камење, муљ, оборено дрвеће и рушевине уништили свако обележје у граду, па не може да се утврди где су се тачно налазиле грађевине.

Власти су одлучиле да неидентивикофана тела сахране у заједничку гробницу након што их форензичари припреме како би касније рођаци могли да их идентификују, рекао је Есперанца.

Тајфун је погодио главно јужно острво Минданао у уторак и прешао преко централног дела Филипина, а затим кренуо ка Вијетнаму, али се већ два дана задржао у области изнад Јужног кинеског мора.

Највећи број људи страдао је у провинцији Компостела Вели - 276, укључујући 155 особа које су погинуле у Њу Батану, и у провинцији Давао Орјентал - 277 људи, док је још 40 особа погинуло у другим деловима земље.

Скоро 600 људи се води као нестало, од којих 411 само из Њу Батана.

Метеоролози упозоравају да ће Бофа у новом налету Филипинима донети обилне кише и да становништво треба да буде на опрезу.

Председник Бенињо Акино прогласио је данас стање националне угрожености, што, између осталог, значи да су замрзнуте цене основних животних намирница, а да је локалним властима дозвољено да користе специјалне фондове за операције потраге, помоћи и спасавања угрожених, јавља Ројтерс.

У невремену је уништено 14.000 хектара плантажа за извоз банана, што је 18 одсто укупне површине острва Минданао, док се губитак процењује на 300 милиона долара.

Филипини су трећи произвођач и извозник банана у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи