Читај ми!

Jак земљотрес у Јапану

Земљотрес јачине 7,3 степена изазвао је цунами висине једног метра на североистоку Јапана. Десоторо људи је повређено а нема опасности по нукеарне електране у близини епицентра земљотреса. Повучено упозорење на цунами.

Североисточну обалу Јапана погодио је земљотрес јачине 7,3 степена Рихтерове скале и изазвао цунами висине једног метра код обале префектуре Мијађи. Повређено је 10 људи а нема опасности по нуклеарне електране у близини епицентра земљотреса, јавља јапанска агенција Кјодо.

Епицентар земљотреса био је око 245 километара југоисточно од Камиашија на дубини од 36 километара, речено је у америчком геолошком центру.

Након првог потреса, источну обалу погодио је потрес јачине 6,2 степена.

Зграде су се тресле и неколико минута у јапанској престоници Токију, 492 километра јужно од његовог епицентра.

Потрес се најјаче осетио у североисточним крајевима Јапана који су страдали у разорном земљотресу снаге девет степени и цунамију који су у марту прошле године погодили Јапан.

У том земљотресу погинуло је скоро 20.000 људи, а једна од последица потреса била је и хаварија у нуклеарној електрани "Фукушима". Нови потрес се јако осетио и у Токију, неколико стотина километара јужно од његовог епицентра.

Повређених има у пефектурама Мијаги, Ибараки, Тоћиги, Гунма, Цхиба и Канагава. Становници многих области најближих епицентру земљотреса евакуисани су, навела је полиција, а Јапанска метеолошка агенција упозорила на могуће нове потреса до јачине 6,0 степена Рихтера у наредних недељу дана.

"Нуклеарне електране у региону најближе епицентру земљотреса пријавиле су јапанским нуклеарним званичницима да нису детектовали никакве проблеме", саопштила је данас Међународна агенција за атомску енергију. 

Токијска компанија зе електричну енергију наложила је радницима у електрани Фукушима-Даићи где се топио реактор после земљотреса 2011. да, у оближњој нуклеарној електрани Даини, подигну степен безбедности на виши ниво, додаје Кјодо. 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи