Читај ми!

Тенкови поново на Тахриру

Најмање пет особа погинуло, а 446 је повређено током ноћи у сукобима присталица и противника египатског председника Мухамеда Морсија у Каиру. Египатска војска разместила тенкове на тргу Тахрир. Нема толеранције за оне који желе да збаце владу, рекао Морси.

У сукобима присталица египатског председника Мухамеда Морсија и демонстраната током ноћи у Каиру погинуло петоро људи, а 446 је повређено. На тргу Тахрир распоређени тенкови египатске војске.

Морси је оптужио поједине учеснике антирежимских протеста да служе остацима старог режима и заветовао се да неће толерисати никога ко ради на свргавању његове "легитимне" владе.  Морси је најавио "опсежне и продуктивне" разговоре са опозицијом који ће почети у суботу.

Он је рекао и да ће референдум о спорном уставу, једном од главних разлога садашње кризе, бити одржан на датум на који је и заказан, 15. децембра. Опозиција тражи поништење тог устава.

Одбио је и поништење својих декрета од 22. новембра који му дају скоро неограничена овлашћења.

Сукоби су од јутрос проширени и на друге делове земље, а противници Мухамеда Морсија запалили су просторије покрета Мислиманско братство у градовима Суец и Исмаилија. Сукоби су се догодили и у граду Махала и у провинцији Менуфијах.

Мурсијеве присталице и противници сукобили су се и у предграуђу Каира Мокатам, а у Александрији су повређени припадници безбедносних снага.

Ноћашњи сукоби испред председничке палате у четврти Хелиополис у Каиру били су најнасилнији од избијања нереда 22. новембра, када је Мурси уставним амандамнима себи доделио широка овлашћења.

То је, такође, први пут да су се присталице и противници председника сукобиле после прошлогодишње побуне којом је свргнут ауторитарни шеф државе Хосни Мубарак.

Сукоб је почео у среду по подне када су хиљаде Морсијевих исламистичких присталица дошле недалеко од председничке палате, где је протестовало око 300 противника председника. Исламисти, чланови Морсијевог Муслиманског братства, растерали су демонстранте са места испред главне капије палате и рушили су њихове шаторе.

Потом су испред палате стигле стотине Морсијевих противника и почеле да бацају молотовљеве коктеле на председникове присталице, које су одговориле каменицама. Сукоби су настављени и током ноћи и проширили су се на околне улице.

Сукобе није спречила ни полиција која је морала да баци сузавац како би растерала окупљене.

Насиље је престало пред зору, али обе стране се, по свему судећи, припремају за дугу битку – опозиција је за данас најавила нови протест и поручила да одбија сваку понуду за дијалог, ако се устав не измени.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи