Читај ми!

Обележавање јубилеја Миланског едикта

Свечаним богослужењем кардинала и миланског надбискупа Ангелиа Сколе почиње обележавање јубилеја Миланског едикта, документа којим је хришћанство изједначено с другим религијама у Римском царству. Наредне године, манифестације ће бити одржане у Риму, Јерусалиму, Цариграду, Нишу, Триру и Јорку, градовима који су повезани са животом императора Константина, који је донео едикт.

Надбискуп милански, кардинал Ангели Скола одржаће свечано вечерње богослужење, чиме ће  почети обележавања 1700. годишњице Миланског едикта (Editto di Milano) којим је 313. хришћанство изједначено с другим религијама у Римском царству, саопштила је Надбискупија Милана.

Вечерње богослужење се служи уочи празника светог Амброзија Медиланског, једне од најзначајније личности хришћанства, који је био архиепископ Милана у 4. веку, пренела је Верска информативна агенција.

Миланска надбискупија објавила је календар обележавања јубилеја едикта. Током наредне године, поред Милана, манифестације ће бити одржане и у Риму, Јерусалиму, Цариграду (Истанбулу), Нишу, Триру, Јорку, местима која су повезана са животом императора Константина (272 - 337), који је донео едикт.

Надбискуп Скола изјавио је за лист Република да је годишњица Миланског едикта догађај "од светског знацаја".

Католички извори наводе, позивајући се на скорашње наводе ватиканског представника за штампу Федерика Ломбардија и српске патријаршије, да папа Бенедикт Шеснаести поводом јубилеја Едикта неће 2013. путовати у Ниш, преноси ВИА.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи