Читај ми!

Сукоби се шире и на Либан

На северу Либана сукобиле су се наоружане групе које подржавају зараћене стране у грађанском рату у Сирији. У дводневним борбама погинуло је петоро људи, а 45 је рањено.

Грађански рат у Сирији проширио се и на Либан. Биланс после дводневних борби је пет погинулих и 45 рањених, саопштили су званичници. 

Либанска војска патролирала је улицама Триполија, на северу земље, како би прекинула сукобе. Власти су затвориле највеће путеве због снајперске ватре.

Рат у Сирији прелио се у последњих 20 месеци у Турску, Израел и Јордан, али је Либан посебно рањив у односу према том сукобу. Две земље деле комплексну мрежу политичких и међуверских ривалстава која се лако могу потпалити.

Неколико пута од избијања рата у Сирији, у Либану су се сукобиле присталице и противници сиријског председника Башара ел Асада и у њима је било погинулих.

Безбедносни званичници наводе да је од уторка најмање пет особа убијено, а да је 45 повређено.

Сиријски побуњеници већином су сунити, док у Асадовом окружењу доминирају алавити, огранак шиитских исламиста.

Борбе у Либану уследиле су у тренутку када сиријски побуњеници затварају обруч око Дамаска.

Генерални секретар УН Бан Кимун апеловао је на сиријски режим да не користи хемијско оружје које поседује и упозорио на "огромне последице" ако прибегне том оружју за масовно уништење.

Сирија није потврдила да поседује хемијско оружје, а режим у Дамаску поручио је да такво оружје никада не би употребио против сиријског народа.

Генерални секретар УН је, такође, наговестио да би се противио договору о азилу са сиријским председником Башаром ел Асадом као путу за окончање грађанског рата у тој земљи.

"Kо год грубо прекрши људска права, мора да одговара и мора да буде доведен пред лице правде", рекао је Бан Кимун.

У интервјуу који је дао прошлог месеца, Башар ел Асад је поручио да никада неће дозволити да заврши у изгнанству и да ће "живети и умрети у Сирији".

Побуна у Сирији почела је мирним протестима у марту 2011. године, а касније је ескалирала у грађански рат у којем је, према подацима опозиције, погинуло више од 40.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи