Читај ми!

Египат кључа

Хиљаде демонстараната са трга Тахрир пробило се ка председничкој палати и сукобило са полицијом, која је бацила сузавац, а председник Мурси напустио палату. Једанаест египатских листова не ради, а поједине приватне ТВ станице не емитују програм. Уједињено против доношења новог Устава.

Хиљаде демонстраната са трга Тахрир у Каиру пробило се кроз полицијске кордоне и стигло до председничке палате, где су се сукобиле са снагама безбедности, које су се супроставиле бацајући сузавац. Како јавља Ројтерс, председник Мухамед Мурси напустио палату.

Против председника  Мурсија устали су и новинари. Једанаест листова одлучило је да не штампа своја издања, а поједине приватне ТВ станице одлучиле су да не емитују програм читав дан.

"Мурси и Муслиманско братство мрзе независне медије и желе им зло. Одлука о обустави штампе логична је последица тога", изавио је уредник листа Ел Ватан Мухамед ел Баргути.

Британски Телеграф преноси да се египатски новинари незадовољни, јер устав, који ће се наћи 15. децембра на референдуму, представља претњу слободи изражавања.

На овај начин, новинари су се придружили не само либералним и левим политичким партијама и активистима који протестују против устава, већ и судијама и уставном суду који штрајкују због политичких притисака којима су подвргнути.

У нацрту устава начелно се гарантује слобода изражавања и право на слободно оснивање новина, али се додаје да вређање људи и "верских фигура" неће бити толерисано.

У Египту више од десет дана трају протести због председничког декрета којим је Мурси драстично повећао своја овлашћења и по којем судови не могу да доводе у питање његове одлуке.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи