Читај ми!

Брејвик: Фрустрирају ме чувари

Масовни убица Андерс Брејвик норвешки затвор Ила пореди са злогласним ирачким Абу Граибом. Брејвик је оптужио затворске власти да покушавају да га наведу на самоубиство.

Андерс Беринг Брејвик, норвешки масовни убица оптужио је затворске власти да покушавају да га доведу у стање да изврши самоубиство у условима које је описао као "мини Абу Граиб", злогласни затвор у Ираку.

У писму од 27 страница, насловљеном на званичнике затвора Ила, чију је копију добио АП, Брејвик поручује да би, да није изузетно стрпљива особа, вероватно полудео од фрустрације, али за "сваку особу постоји граница издржљивости".

Писмо је слао 15, 26 и 30 октобра, а Брејвик тврди да га је послао новинској агенцији АП, Међународном прес центру у Ослу, неким норвешким медијима и Организацији за заштиту људских права Амнести Интернешенел.

Брејвик је нагласио и да га фрустрирају чувари који не поштују његов пажљиво испланиран дан, у коме су његове активности израчунате у минут, да му смета што га надгледају док користи четкицу за зубе и електрични бријач и што чувари нервозно тапкају ногама за то време па мора да пожури.

Као одговор на његово писмо, Елен Бјерк, портпаролка затвора Ила, изјавила је да му после писма затворске власти нису умањиле рестрикције, осим што је недавно добио нормално пенкало.

Абу Граиб озлоглашен је затвор у Ираку, који је постао познат широм света 2004. године када су свет обишле фотографије на којима амерички војници злостављају затворенике.

Брејвик је прошле године убио 77 особа у Ослу и на острву Утоја. Прво је активирао аутомобил-бомбу испред владиних канцеларија у Ослу и у тој експлозији је погинуло осам особа, а затим се одвезао на острво Утоју, где је убио 69 особа у летњем кампу омладинског крила владајуће Лабуристичке странке.

Суд у Ослу је у јулу 2011. године осудио Брејвика због тероризма и убиства са предумишљајем на казну од 21 годину затвора, која се може продужити уколико се установи да он представља претњу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи