Читај ми!

Председнички декрет наљутио Египћане

Због декларације којом је председник Мухамед Мурси проширио своја овлашћења избили сукоби у више египатских градова. Демонстранти пале канцеларије Мурсијеве странке и сукобљавају се са њеним присталицама.

Више људи је повређено када су данас у неколико египатских градова избили сукоби између присталица и противника председника Египта Мухамеда Мурсија, а у градовима Суецког канала запаљена су седишта његове странке, политичког крила Муслиманског братства – Партије слободе и правде, јављају агенције.

Позивајући се на египатску државну ТВ, Асошиејтед прес јавља да су демонстранти запалили партијске канцеларије у Суецу, Порт Саиду и Исмаилији.

Сукоби су избили и у медитеранском граду Александрији, граду на југу Асијуту и у Гизи.

АП наводи да су Мурсијеви противници у Александрији засули камењем присталице Братства испред џамије и да су упали у седиште њихове странке.

Ројтерс, позивајући се на очевице, извештава да су љутити демонстранти у Александрији избацивали књиге и столице из седишта Мурсијеве партије, које су на крају на улици запалили.

У другом по величини египатском граду присталице и противници Мурсија гађали су једни друге камењем.

Демонстранти се противе јуче обелодањеној Уставној декларацији, која шефу државе даје широка овлашћења, претежно у законодавној области.

Итар-тас извештава да ситуација наставља да се погоршава и преноси наводе Ал Џазире да је Мурсијев помоћник за демократске реформе Самир Маркус данас поднео оставку, у знак протеста због најновијих председничких указа.

У самом Каиру појачане су мере безбедности и обезбеђење главних државних институција, укључујући парламент и зграду Министарству унутрашњих послова, који су ограђени бодљикавом жицом.

Хиљаде људи, међутим, иде ка тргу Тахрир, спремних да учествују у протестима, наводи Итар-тас.

Мурси је, такође, уклонио главног тужиоца, а иницирао је и понављање кривичне истраге о убиствима демонстраната у прошлогодишњој револуцији.

Ти потези изазвали су бурно негодовање међу либералним и световним политичарима, као и судијама, који су оптужили египатског председника за узурпацију власти, успостављање нове диктатуре и отворено кршење закона и уставних темеља државе.

Опозиционе снаге издале су заједничку изјаву у којој су позвале Мурсија да повуче Уставну декларацију и становништво да изађе на улице у знак протеста.

На тргу Тахрир осванули су транспаренти са натписом "'Браћи' улаз забрањен" и Мурсијевим портретом и потписом "Мухамед Мурси Мубарак".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи